IJSLAND (DEEL 33) – THERMISCH GEBIED VAN LEIRHNJÚKUR (PART 6)

Eigenlijk is zo’n blogje wel iets plezant om te doen. Hier kan ik elke keer weer een of ander onderwerp presenteren van dingen die me boeien. En fotografie als hobby is best wel handig hier cool. Daar sprenkelen we nog wat haiku woordjes van eigen kweek  over om het geheel wat op te fleuren en voila…

Enfin soit, voor ’t logje van vandaag, zijn we weer in IJsland verzeild. We verkennen nog steeds het thermisch gebied van LEIRHNJÚKUR (Deel 6 van dit gebied). Hier kan je echt dagenlang rondzwerven en voortdurend nieuwe dingen ontdekken…Van onze IJsland foto-reis, was dit gebied echt wel een hoogtepunt voor mij. Alle foto’s vandaag zijn gemaakt met de 100/400mm telelens van Canon, omdat ik zo plaatsen die echt heel moeilijk te bereiken /of verboden waren wegens té gevaarlijk, toch nog van ‘kortbij’ kon bezien.

BD__D9D5709.jpg

 

 

 

 

 

Wereld

 

Dat vulkaan landschap

is niet van deze wereld

zo voelt het hier aan

BD__D9D5710.jpg

 

 

 

 

Blauw

 

Het is wondermooi

eenenvijftig tinten blauw,

hier allen bijeen

BD__D9D5711.jpg

 

 

 

 

De kleurenpalet van IJsland is onovertroffen… hoe giftiger de plaats, hoe meer kleuren ! tongue-out

BD__D9D5712.jpg

 

 

 

 

Op sommige plaatsen is de berg vol barsten, ontstaan uit de voortdurende hitte vanuit de ondergrond en de heel koude nachten aan het oppervlak. Daar spuiten de spierwitte gas nevels uit, soms onder hoge druk, dan hoor je ze al van ver sissen en blazen, soms nevelt het gewoon en drijft de rook mee met de wind. Hoe de vulkaan zijn eigen geesten wereld bouwt…

 

 

Geesten

 

Die witte nevels

zweven daar als berg geesten

tot ze oplossen

BD__D9D5713.jpg

 

 

 

 

 

 

Een hoopje blauw glas, 25 jaar geleden is dit ontstaan de laatste eruptie van de vulkaan, gesmolten zand vermengd met blauwe zwavel stromen vormen deze heel vreemd ogende verglaasde heuveltjes.  De gekleurde lijnen in de bergwand nodigen uit om een mooie compositie uit te zoeken… Het is hier echt het walhalla voor de natuur fotograaf ! laughing

 

Gesmolten

 

Een vulkaan kunstwerk

van gesmolten zwavel zand

gestold tot blauw glas

BD__D9D5715.jpg

 

 

 

Blauwe, kokendhete modder blobbert en bloept zich een weg, diep vanuit de buik van de vulkaan naar boven…  Het voelt aan alsof de vulkaan één monsterachtig groot levend wezen is… een super trol als het ware !  Ik kan me heel goed voorstellen dat de mensen vroeger die al deze wonderbaarlijke dingen niet konden verklaren, er een Goddelijke zin en oorsprong aan gaven.

In deze chemische troep wemelt het van leven… Die oranje kleur zijn in feite allemaal microscopisch kleine korstmosjes die hun voedsel uit de chemische troep die uit deze modderputten naar boven borrelt halen

 

 

Modder

 

Het borrelt en bloept

in deze vulkaan mondjes

vol blauwe modder

BD__D9D5723.jpg

 

 

 

 

 

In deze buurt zijn veel van die modder “baden” tongue-out

Met een lange telelens kon ik gelukkig op een veilige afstand blijven ! Dat het kokendhete troep was, dat kon je zo voelen… ’t was net of je voor een reuze oven stond…  ‘k vond het zalig om te beleven !

BD__D9D5733.jpg

 

 

 

 

Puur zwart verpulverd lava zand, dat langzaam wordt “opgegeten” door de kokendhete modder poelen… Het pure zwart en het oranje geel als een mantel erbovenop gedrapeerd, ’t is wonderlijk om te zien… Hier vind je dus echt geen enkel grasje, geen enkel struikje of boompje… alleen korstmossen zullen zich hier als eerste ontwikkelen (als de vulkaan ondertussen niet besluit om ff te gaan vuur spuwen naturlijk, anders zijn we terug 25 jaar verder voor het eerste korstmosje hier tot leven zal komen)

 

 

Verpulverd

 

Zwart verpulverd zand

geboren uit een vulkaan

schuift zachtjes omlaag

BD__D9D5734.jpg

 

 

 

 

Zo, we zijn aan het eind van thermisch gebied van Leirhnjúkur, part 6′ gekomen.

In volgend blogje publiceer ik … tja, wat ??  Enfin soit, we zien het wel hé …

 

‘k hoop dat je hebt genoten van mijn IJsland natuur fotografie en haiku woordjes van eigen kweek .

 

Opmerkingen of commentaren zijn steeds welkom natuurlijk  tongue-out. Alvast bedankt voor je commentaar kiss

 

 

Salukes, en graag tot ziens

Dirk

 

18 gedachten over “IJSLAND (DEEL 33) – THERMISCH GEBIED VAN LEIRHNJÚKUR (PART 6)

 1. Fantastisch Geert, de natuur laat zien hóe sterk ze is, de mens kan willen, en proberen te dwingen maar moeder natuur, laat zich niet sturen,
  fantastische kleuren, puur genieten hier,
  op je vraag kan ik zeggen, “slecht” en ik denk ook niet dat dat gaat beteren..

  Like

 2. Dirk, wat een leuke stukjes schrijf je! Ik ben zo toch weer in IJsland!
  Ik vergeet nooit meer ons momentje in het veld met die mooie noorderlicht! Blij, enthousiast als kleine jongens, man wat Is IJsland mooi! Ik wil er zeker nog een aantal keer naar toe! Groeten aan jou en je vrouw!
  Sjors

  Like

 3. Niet alleen plezant om te maken, Dirk, ook mooi voor je kijkers, da’s ook een beetje de bedoeling, toch !?
  Lie(f)s.

  Like

 4. Bedankt Sjors 🙂
  Idd, die nacht bij de grote waterval samen het noorderlicht fotograferen, woow, dat was echt kippevel gevoel hé !
  Wij gaan ook zeker nog terug naar IJsland, meerdere keren zelfs.
  Groetjes, Dirk

  Like

 5. Je ziet stomen uit de vulkaan gebergte. Prachtig serie foto’s heb je gemaakt. Echt boeiend verhaal om te lezen. Het is ook mysterie om naar te kijken naar Ijsland foto’s kijken. Groetjes,

  Like

 6. Na enkele dagen Heuveland thuiskomen en verdwalend in het ijslandse landschap van de door jou gemaakte abstracte schilderijen.Weer zeer mooie foto’s van de planeet Ijsland.

  Like

 7. Hoi Dirk,
  om met de laatste foto te beginnen…. dat lijkt de goudkust wel hihi….
  Prachtig wat je hier weer laat zien. IJsland heeft heel veel indruk op je gemaakt en zo ook bij mij. Wat geweldig om dit allemaal te zien en zo ben ik naar mijn mening ook echt even in IJsland geweest. De kleuren die je in deze serie laat zien zijn werkelijk prachtig. Echte aardse kleuren van bruin tot blauw en van grijs tot geel. Werkelijk machtig mooi.
  Groetjes, Helma

  Like

 8. Wanneer ik mij goed concentreer op die eerste foto word ik duizelig van het reliëf dat die foto uitstraalt.
  Hopelijk kan je een beetje volgen met deze commentaar.
  Deze foto’s spreken enorm tot mijn verbeelding omdat ik er geen idee van heb over welke omvang wij het hier hebben. Als je natuurlijk verklapt dat je met je 100-400 werkte kan ik mij daar iets bij voorstellen.
  Maar eigenlijk doet het er niet toe, het eindresultaat blijft boeien, ik stel vast dat ik tijdens het typen van deze reactie meerdere keren terug naar boven scroll om nog eens naar iets te gaan kijken.
  Dit landschap is ook zo gevarieerd, een rijkdom voor elke genieter als het nu een fotograaf of een normale sterveling is.

  Like

Reacties zijn gesloten.