Hallerbos (Part 1)

De blauwe hyacinten in het Hallerbos, elk jaar opnieuw is het weer een kleurenfeest. Het uitgestrekte blauwe bloementapijt onder het pril frisse lentegroen is altijd weer een feest voor het oog. Kortom, ’t is de lente in al zijn glorie en grootsheid.

Dit logje draag ik graag én met respect op aan Dien, ook bekend als  Klaproos in het steeds kleiner wordende blog wereldje… Omdat Dien er graag wou bijzijn daar in het Hallerbos, maar helaas door overmacht niet aanwezig kon zijn…

Dit jaar wou ik de zonsopgang beleven in het Hallerbos. Om 6u s’ochtends waren we (mijn fotografie collega en ondergetekende) reeds ter plaatse. Tijd genoeg om al ons gerief te checken en ons rustig klaar te maken voor een heerlijke fotografie dag cool. Ik had besloten om alleen gebruik te maken van de 100/400mm telelens, die is al zwaar genoeg om een hele dag mee te sleuren. Voor de rest, polarisatie filter, kleur filters en grijsverloop filters (die we nadien bekeken niet echt nodig hadden…) Enfin soit, die filters wegen niet veel. Wat druivensuiker en bananen voor als de suiker te laag valt , wat brood en water… Mijn bloedsuiker meter + snelle insuline bleef in mijn auto. Op max 30 minuten zijn we terug aan die auto, ruimschoots binnen de grenzen voor als ik een hypo of hyper zou voelen aankomen…

Het was wel redelijk koud in het bos, voor mij was dat geen probleem, ik hou echt van die frisse ochtend kilte maar mijn collega fotograaf had het zichtbaar bibberend koud. Een extra fleece blouse aantrekken kan wonderen doen tongue-out.

Onze Hallerbos fotodag begon aan parking 10…

 

Een impressie van de opkomende zon… Het land zelf, slaapt zijn roes nog uit , diep onder ’t loof verscholen… (in welk kleinkunst liedje hebben we dit citaat nog gehoord hé ? laughing)

 

 

 

Rode gloed

 

Daar in het oosten

wordt onze zon weer wakker

een rode gloed straalt

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

 

Ik kon het echt niet laten om de grenzen van mijn “nieuwe” okkazie camera (Canon 1D mark 4) eens deftig te verkennen… tongue-out

Vertrouwend op de bewegingsreductie van de telelens én de redelijk hoge ruisvrije iso uit de body kwam ik uit op f5.6 , iso 2400 en 1/80ste sec, lichtmeting stond op centraal punt. Deze foto is zeker niet superscherp, maar voor een uit de hand genomen foto (zonder statief, dat had ik bewust niet mee) is dat zeker geen slecht resultaat vind ik. (btw, deze foto is het resultaat van een 70% crop (=uitsnede) )

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

 

 

Van symboliek in foto’s hou ik wel cool  Als je foto iets kan vertellen is dat altijd mooi meegenomen natuurlijk. Eigenlijk zou elke foto iets mogen vertellen…  Maar dat is niet altijd simpel hé ?

Er zijn tijden van komen en gaan… Het onderaan links vliegtuig brengt nieuwe reizigers naar Zaventem, het rechts boven vliegtuig is zopas vertrokken en vliegt naar het onbekende … Dit alles gebeurt terwijl de nieuwe dag geboren wordt… Veel stof voor verhalen laughing

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

Meer en meer probeer ik om wat ik zie, wat ik voel, niet expliciet of niet accuraat of vlijmscherp weer te geven, maar om de wereld die ik observeer, weer te geven in het gevoel en de emoties die ik ervaar, op dat eigenste moment… In de beeldende kunst is het impressionisme altijd al mijn dada geweest. In fotografie is impressionisme zeker mogelijk.

Het belangrijkste voor mij in dit moment, is de opkomende zon die oranje rood straalt, het bos dat ontwaakt, de fris geel groene lenteblaadjes aan de bomen zijn nog in de minderheid  maar gaan straks het bos overheersen. Al die impressies probeer ik gevoelsmatig te vertalen naar een beeld, een foto, met als penseel een camera en een lens…

 

 

Hyacinten

 

De lente ontwaakt,

als hyacinten groeien

en geel groen opbloeit

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

 

Als de zon over de einder klimt, haar zachte licht vingers de bomen in het Hallerbos streelt

Dan is het echt genieten hoor … De licht wezens & natuur komt weer tot leven, nachtdieren gaan terug naar hun nest om te slapen.

Overal hoor je geritsel van kleine dieren op jacht, op zoek naar voedsel, ergens dichtbij ratelt het houten gehamer van een specht… De frisse geur van ochtenddauw streelt mijn reukorgaan…  We genieten van het fluwelen ochtend strijklicht en proberen dit subtiele gebeuren op de gevoelige ccd te krijgen cool  De hyacinten kleuren blauw en magenta… Voor de aquarel  kunstschilder is dit licht echt wel de max denk ik (nietwaar Claude ?)

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

 

 

 

Takken

 

Belicht door de zon

wordt het bos langzaam wakker

strekt haar takken uit

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

 

Met een 100/400mm telelens kan je technisch gezien niet echt macro foto’s (1:1) maken, maar je kan wel heel dicht in de macro buurt komen !  Het heerlijk diffuse ochtendlicht in het bos was uitnodigend.  Het ontluikend lente groen dat gestreeld werd door de ochtendzon trok mijn aandacht… Wooow dacht ik… Hoe kan zoiets klein zo mooi én tegelijk zo prachtig zijn ?  ‘k heb geleerd om te genieten van de kleinste dingen, want die kruiden ons bestaan…  Die kleinste dingen geven zin aan ons “zijn”… (voor al wie het wil zien…)

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn zo van die momenten dat je ademloos toekijkt hoe de prille ochtend zon het bos overspoelt met haar gouden licht.  Die ochtend was het licht echt betoverend mooi (Verdorie toch, hebben wij weer geluk ! tongue-out) Deze foto is genomen in het tegenlicht. Veel fotografie regeltjes zeggen dat in tegenlicht fotograferen not done is… Wat antwoord ik daarop ? F*ck the rules en doe je eigen ding wink  ‘k heb me nooit echt goed gevoeld tussen strakke regeltjes en klamme handjes vol correcte procedures, ‘k doe liever mijn eigen ding in alle vrijheid.

 

 

Overgave

 

Het ochtendgloren

belicht de hyacinten

vol overgave

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

 

 

Eerder in dit postje had ik je al verteld dat ik in mijn fotografie meer en meer mijn persoonlijke indrukken en gevoelens over de natuur wil weergeven, wil uitdrukken.

Bij deze foto was ik getroffen door de kleurverschillen van de blauwe hyacinten, het bruin geel groen van de bomen, het frisse lente groen, flarden blauw ochtendhemel  in de verte. Ik kon er een ‘scherpe’ foto van maken, maar dan zie ik niet wat ik echt voelde op dat moment…

Daarom heb ik heel eenvoudig een korte verticale beweging met de camera gemaakt tijdens de lensopening, en zie… de kleuren vloeien open en samen. Dat is min of meer wat ik wou verkrijgen. Als je het Hallerbos met half toegeknepen ogen bekijkt, dat ervaar je deze “kleurervaring”.. Dat is waar ik naartoe wil gaan in deze foto.

Als je deze techniek wil oefenen,  zorg dat je camera op Manueel staat: Begin op 2/10 sec sluitertijd, iso 100, f13 of f16, het licht -2 stops. Verander deze parameters om geen ‘verbrande’ (overbelichte) foto te hebben of als je resultaat té donker is (onderbelicht). Zorg dat je verticale beweging al bezig is als je afdrukt, anders krijg je echt wel storende horizontale “start”lijnen…bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

 

Macro of close-up fotografie krijgt extra waarde als je de achtergrond kan ‘losweken’ van je onderwerp. Met een echte (1:1) macro lens is dat met f2.8 “redelijk” simpel, alhoewel het steeds opletten is. Met een lange telelens (100/400mm die vanaf f4.5 begint) is het ietwat moeilijker, maar nog steeds echt goed te doen. Hier heb ik op 400mm een klein ontluikend plantje, dat +- 20 meter verder groeide, redelijk mooi kunnen vereeuwigen.

In de onscherpte van de achtergrond (ook bokeh genoemd) vind ik het karakter van het Hallerbos, magenta blauw,wat blauw zonlicht en ontluikend lentegroen redelijk mooi weergeven.  Het karakter van het hyacinten lentebos in 1 foto proberen krijgen is hier mijn opzet … ik hoop er ooit in te slagen om echt DIE foto te maken laughing

 

 

Ontkiemen

 

Uit kleine zaadjes

die ontkiemen in het bos

groeien ook bomen

bos,hallerbos,halle,hyacint,bloem,bloemen,bomen,beuk,loofboom,lente,

 

 

Zo, we zijn aan het eind van dit Hallerbos Deel 1 logje gekomen.

In volgend blogje publiceer ik … tiens, dat ik het zelf nog niet weet eigenlijk … laughing (ff wat sluikreclame maken voor mijn eigen blogwinkel mag hé tongue-out)

 

‘k hoop dat je genoten hebt van mijn Hallerbos fotografie en diy haiku woordjes.

 

Opmerkingen of commentaren zijn steeds welkom cool (maar aub, houd het netjes wink)

 

Salukes, en graag tot wederzien

Dirk

 

15 gedachten over “Hallerbos (Part 1)

 1. Wauwwwww Dirk .. heerlijk wat een fantastisch blog, alsof ik erbij was, je weet de spanning wel op te bouwen, en het mondt uit in een crescendo van kleuren, spetterend mooi….
  “fantastisch” dank je wel voor zoveel eer en schoonheid, door jouw ogen was het alsof ik er tóch een beetje bij was…
  laatste keer dat wij er waren zate er een rijtje fotografen op een heuveltje te wachten op de zonsopkomst. 🙂 mooi man dat het jou gelukt is, je bent een crack.. * duimpje opsteek*

  Like

 2. op alles voorzien zijn is belangrijk
  whaw zo immens veel blauwe bloemekes, t blijft prachtig!
  ook de foto met beweging vind ik super tof!

  Like

 3. Die halve bol is dus geen broodje maar den thuis van janneke Maan.Dat vliegtuig werd dat dan geraakt door de raket van het andere vliegtuig.Wel heel vroeg een afspraakje gemaakt met de natuur.Ten Hallertijden even mooi die prachtige bloemen weer met scherpzinnigheid,compositorisch,coloristisch,lumineus helder,nagelscherp,met liefde en begeestering in beeld gebracht.Je kan ze zo verkopen om posters van te maken.Zo vroeg in het schemer toch op de wegjes gebleven net voor de boswachter er was?Mooi hoor Dirk!

  Like

 4. een verrassend begin van dit logje over het Hallerbos..
  in deze fraaie reeks hebben de foto’s 5 en 6 mijn voorkeur
  prettige avond

  Like

 5. Wéér sterke beelden over dit sprookjesbos Moedig (?) om zo vroeg op pad te gaan ! Da (kodakske) is wel héél degelijk vind ‘k Dirk Met daar Jou kennis en liefde bij ,een heel geslaagde combinatie !! Grts

  Like

 6. …zoals Fotorantje zegt Dirk, de foto met verticale strepen is een kunst die je moet beheersen zoals jij, een unieke foto die schril afsteekt met de gewone foto’s, het is niet negatief bedoeld he…maar hier geniet ik extra van DIRK…ji zit ook nooit verlegen voor een experiment, fijn…groetjes mijn vriend.

  Like

 7. Ah Dien had ze er graag bijgeweest, jammer, maar ook wel heel ver voor haar om zo vroeg er te zijn. Ja voor mijn suikerspiegel ben ik ook altijd ben, om de vier uur iets eten of ik ga tegen de grond… Had ook heel graag ’s morgens vroeg eens naar het Hallerbos geweest maar ik kan niet uit mijn bed :-). Dacht eerst dat we de bloemen niet meer zouden te zien krijgen en je ons aan het lijntje aan het houden was, de maan! Neen tof, heel erg genoten van de foto’s en je verhaal/uitleg. Knappe bewegingsfoto. Zou het ook nog eens moeten doen te lang geleden. Laat het vervolg maar komen of zet er nog eens de kou van Ijsland tussen.

  Like

 8. Fantastische foto’s!
  Sprookjesachtig mooi…..
  De kleuren in het Hallerbos zijn magical net als je manier van fotograferen Dirk
  THX

  Like

 9. Mooie logje heb je geschreven. Ik keek bewonder naar verhaaltjes. Mooie foto’s om te kijken. Vooral bloemen ben ik gek op. Prachtig gezicht in de bos. Groetjes,

  Like

 10. Hoi Dirk,
  reken maar dat ik hiervan heb genoten.
  Ik zou als ik daar dichterbij zou wonen ook zeker heen gaan om die prachtige blauwe bloementapijten te fotograferen. Bovendien begin je ook al met zo’n prachtige zonsopkomst. Wat ene geweldige kleuren hé.
  Ook de foto onder je tekst van
  De lente ontwaakt,
  als hyacinten groeien
  en geel groen opbloeit
  is een geweldige mooi plaat. Je hebt je heerlijk kunnen uitleven en heel jammer dat Dien er niet bij kon zijn.
  Hartelijke groetjes, Helma

  Like

 11. Je moet er iets voor over hebben maar het loonde duidelijk de moeite om zo vroeg op te staan.
  Meesterlijke foto’s.
  OT: foto’s zijn idd te blauw bij mij, heb een witbalans probleem met fototoestel. Ga het eens moeten bekijken.
  Ik durfde niet meer verder bijsturen, terwijl ik eigenlijk ook wel voelde dat ze te blauw waren.
  Zucht: moet meer tijd kunnen uittrekken voor mijn bewerkingen.

  Like

Reacties zijn gesloten.