IJsland (Deel 18) : IJsbergen in Jökulsárlòn (Deel 3)

Dit blogje is het laatste uit de subreeks van het afkalvend Jökulsárlòn gletsjer ijs. Hier helemaal beneden, bij de laatste foto, geef ik een voorproevertje van de magie van echte ijsbergen, echte reuzen die hun laatste meters afleggen om tenslotte door de machtige Atlantische oceaan verzwolgen te worden. Maar die magie is dan weer voor latere ijsbergen blogjestongue-out

Als opener vandaag, heb ik ingezoomd (tot 35mm) op deze machtige gletsjer. De intensiteit van die enorme massa blauw ijs is echt overweldigend. Als je ooit al eens een vliegdekschip van dichtbij gezien hebt , dan kan je je inbeelden hoe overdonderd deze aanblik is… Je eigen geloven niet dat er zoiets enorm kan bestaan ! Deze gletsjer is groter dan West Vlaanderen, Oost Vlaanderen, Brabant & Antwerpen te samen !

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

 

 

Klotsen

 

IJzige stilte

spiegelt zich in het water,

en golven klotsen.

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

 

 

Meanderen

 

Je koude armen,

van blauw ijs, meanderen

op de zwaartekracht.

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

 

 

 

Boven water

 

Een ietsiepietsie,

van de grote ijsbergen

steekt boven water.

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

 

 

 

Flirten 

 

Wolken en nevels

flirten zwoel en uitdagend

met de ijsbergen.

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

 

 

Zelfs hier op deze ongelooflijk mooie plaats, slaat de vloek van het domme massa toerisme toe…  Zodiac motorboten met 20 tot 30 passagiers laten je (voor een flinke prijs !) een kwartiertje over dit immense zoetwatermeer varen. Als fotograaf én natuurliefhebber sta je daar te genieten van dit spiegelgladde meer, het blauwe ijs … Dan komt er plotseling een lawaaierige Zodiac propvol domme, selfies makende oelewappers, voorbijgescheurd… De verbrande geur van die tweetaktmotoren is ook een kaakslag tegen deze kristalzuivere lucht…  Massa toerisme voor dummies … ik krijg er iets van ! sealed

 

 

Spiegel dromen

 

Dat kleine bootje,

verstoort mijn spiegel dromen

spuwt V golven uit !

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

 

 

 

Kunstig 

 

Die blauwe vormen,

zijn heel kunstig gebeeldhouwd

door koning winter.

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

 

 

De gletsjer is nu geschiedenis… We zijn aan de grens van 2 werelden beland… Het zoete gletsjer smeltwater dat zich samen met ijsbergen in de enorme Atlantische Oceaan stort… De laatste levensmomenten van immens grote ijsreuzen ! Slechts 100meter verder worden ze opgeslokt door de hongerige oceaan, om daar tenslotte helemaal te smelten. De kringloop der dingen…

 

 

Blauwe reuzen

 

Hun eind is nabij,

maar toch geven ze niet op …

die blauwe reuzen !

 ijsland, ijs, gletsjer, ijsbergen, ijsberg, blauw ijs, blauw, jökulsárlòn, haiku, poëzie, vakantie, senryu, fotoreis

 

Bedankt voor je geduld lieve bezoek(st)er cool

‘k hoop dat je genoten hebt van mijn IJsland fotografie én begeleidende dicht woordjes van eigen kweek tongue-out

In volgend blogje(s) borduur ik verder op deze magische plaats tussen ijs en oceaan. Het door de mist gefilterde zonlicht heeft hier wondermooie dingen gedaan, je zal wel zien als het zover is. Ook maken we kennis met zeevogels en zeedieren.

Graag tot nog eens,

Salukes,

Dirk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 gedachten over “IJsland (Deel 18) : IJsbergen in Jökulsárlòn (Deel 3)

 1. Het is niet te geloven hoe de natuur op allerlei manieren wordt gekastijd hé Dirk, als er maar geld te ruiken is, zijn mensen al overstag, ze beseffen niet dat je het niet kunt eten.. het maakt me weleens verdrietig weet je..
  ik ben blij met gelijkgestemde zielen zoals jij, puur genieten van het mooie wat moeder natuur ons biedt,
  fantastisch schoonheid in al haar vormen..
  dank je wel Dirk,
  ik kijk reikhalzend uit naar een volgende blog,
  lieve groet

  Like

 2. …dat je in deze omgeving niet vrij kan genieten van al dat mooie rond je is toch triest…sommige mensen genieten van de omgeving, ademen met mate in alle stilte zichzelf nietig voelend…andere zijn zich daarvan niet bewust en doen maar zonder respect voor mensen zoals jij…maar ja de wereld is van iedereen dat zullen we ook moeten aanvaarden DIRK, groetjes.

  Like

 3. stuk voor stuk klasse-foto’s met heel fraaie tinten Dirk…
  de grootte van zo’n gletsjer is moeilijk te vatten…
  en de snelheid waarmee het afsmelten van de ijskap gebeurd, kan een weldenkend mens niet onverschillig laten..
  prettige dag gewenst !

  Like

 4. Maar Dirk.. jij bent toch ook niet gaan zwémmen naar IJsland zeker? vliegtuigen zorgen voor flink wat CO2-uitstoot en vooral veel fijnstof, zelfs zo erg dat mensen die in de buurt van een vliegveld wonen gemiddeld een jaar eerder sterven! Ik wil niet zeggen dat dat dan allemaal komt omdat er fotografen zijn die graag naar IJsland willen ipv lekker in de buurt van hun eigen huis te blijven hehe, maar kom.. we laten allemaal onze voetdruk achter op deze aarde hè. Niet iedereen geniet op dezélfde manier van de natuur.. die mensen in dat bootje vonden al die fotografen op de oever misschien wel jammer voor hun éigen fotootjes.. ongerepte natuur zónder mensen erop zijn nog altijd het mooiste hehe.
  Zoals jouw geweldig mooie foto’s laten zien. 🙂
  Groetjesss!

  Like

 5. Ja ook een een fotograaf hoe milieubewust hij ook is,is hier een toerist die in dit onbevlekte landschap zijn sporen nalaat.Ik twijfel er ook niet aan dat sommige fotografen gretig gebruik maken van die bootjes om zo nog sterkerder beelden te schieten dan hun gelijkgestemde zielen.Het is de tijd en je houdt het niet meer tegen.
  Niettemin krijgen we hier weer prachtige beelden voorgeschoteld wel vind ik dat ondanks de ongelofelijke goede kwaliteit van de beelden een foto er niet in slaagt de uitgestrektheid van dit landschap weer te geven zoals je het daar ter plekke ziet.Zonder een referentiepunt (klein mensje)kan je de grootsheid van dit prachtige stukje natuur niet echt inschatten.
  Het blauwe ijs mijn lievelingskleur in de laatste foto doet ook mij smelten,wat een prachtige foto.Kortom weer schitterende fotografie uit het land van Frozen en was je in zo een bootje gestapt dan had ik dat van jou getolereerd als ras echte fotograaf die een fundamentele boodschap wil brengen.Inderdaad spaar die unieke plek op aarde en blijf er weg als je er niet moet zijn.

  Like

 6. Hoi mizzD,
  Selfie makers hebben meestal maar voor 1 ding aandacht, en dat is voor hun eigen én hun eigen uiterlijk. Dat ze gewoon meelopers zijn beseffen ze niet eens 🙂 Enfin soit, ze doen maar. Met dat bootje heb ik ook ineens een vergelijkingspunt om de immense grootheid van dat gletsjerland aan te tonen. Ik kan ook met de boot naar IJsland varen, maar dan vrees ik dat er dan nog meer brandstof verbruikt wordt… Enne, mensen die dicht tegen een autostrade of bijvoorbeeld de ring van Brussel wonen, die sterven (is bewezen !) ook vroeger dan andere mensen. In sommige gemeenten raad men af om groenten te kweken in de eigen moestuin, omdat de lucht door zware metalen is verontreinigd… en zo kunnen we nog lang doorgaan hé ? 🙂 Groetjes, Dirk

  Like

 7. Hoi Claude, Genezen ?
  In zo’n bootje zou ik echt niet willen meevaren om foto’s te maken hoor. Zo’n Zodiac bootje schommelt namelijk als de pest. Voor scherpe foto’s heb je een stabiel vlak en een statief nodig, en geen schommelend dingetje waar je als sardientjes in een blik opeengeperst zit. Als referentie punt om de vergelijking met de grootte van een mens te meten, kan ik je zeker die foto van het Zodiac bootje aanbevelen. Groetjes, Dirk & Hilda

  Like

 8. Da’s een beetje generaliserend Dirk.. de mééste (vooral jonge) selfiemakers zijn misschien meer met zichzelf bezig dan met wat anders, maar een selfie is simpelweg een handigheidje om je eigen aanwezigheid op een mooie plek duidelijk te maken. Dat is tenminste de reden dat ikzelf selfies ben gaan maken.. aangezien ik vaak in een gezelschap verkeer van mensen die niks met fotograferen hebben en ik wilde voorkomen, dat als ik later vakantiekiekjes e.d. terugkijk, het net lijkt dat ik er niet bij was. 🙂 Niet iedereen maakt met de zelfde bedoelingen als jij foto’s.. en ik vind het een beetje aanmatigend om dan maar op die andere mensen neer te kijken.. leven en laten leven hè.
  Ik vroeg ook niet of je de bóót genomen had, maar of je sportief en heel milieuvriendelijk was gaan zwémmen naar Ijsland hehe. Nu we ons over steeds grotere afstanden kunnen verplaatsen, neemt de luchtvervuiling door al die verschillende vervoersmiddelen alsmaar toe. En dan is het in feite niet eens noodzákelijk dat we ons over grotere afstanden verplaatsen, want hoe je het ook wendt of keert, ook jóúw fotografie is slechts een hobby. Maar ik verwijt jou helemaal niks hoor Dirk.. maar ik verwijt die mensen in die Zodiac, die op een ándere manier van hun vakantie in Ijsland genieten, ook niks. De enige die je iéts zou kunnen verwijten, is de verhuurder van dat bootje, die alleen voor geldelijk gewin de natuur meer verpest dan nodig is. Maar waar op de wereld gebeurt dat niét? en nog op veel grotere schaal!
  Groetjes weerrrr!

  Like

 9. Deze gletsjer is dan ook de grootste in Europa natuurlijk-rijk. Je mag deze (heel langzaam stervende-smeltende) joekel van op eender welk gezichtspunt bekijken… je wordt er heel stil van ! Noorwegen, Finland,Denemarken,enz, kortom, alle Noordse landen staan op ons lijstje om na ons pensioen te bezoeken met een kleine mobile-home. In 2019 willen we vertrekken 🙂 Popel popel ! 🙂

  Like

 10. Een ervaring , een indruk die met nadruk vraagt om een herdruk 🙂
  Onze droom is om IJsland weer te bezoeken, maar dan op ons eigen ritme, en zonder tijdsdruk.
  Na 2019 als we met pensioen zijn komt IJsland zeker en vast terug heel nabij 🙂
  Groetjes, Dirk

  Like

 11. Elkeen uit ons groepje werd ook stil bij het zien van deze immense natuurpracht Lies…
  Er is niets, maar dan ook niets dat je kan voorbereiden op zo’n geweldig uitzicht en natuur-gevoel-beleving.
  Moeder natuur is ongelooflijk mooi !

  Like

 12. Die laatste Dirk Super Ik doe niet mee met kritiek op goed en niet goed !voor mij telt de foto niet al die neven effecten ; Iedereen is super volgens “zichzelf” Mooie beelden hoeven geen uitleg volgens (wie ben ik) Mij met een hoofdletter Grts

  Like

 13. Hoi Dirk,
  werkelijk een superreeks is dit geweest met al die prachtige ijsfoto’s.
  Mijn collega vertelde dat zij in april naar IJsland ging dus ja, ikke weer groen van jaloezie hahahahaha….
  Maar eerlijk is eerlijk: Ik heb hier enorm zitten genieten pur sang!!! Dit is werkelijk zo onwijs mooi dat eigenlijk iedereen eens een keer naar IJsland zou moeten gaan.
  Ik dank je voor je enorme mooie bijdrage aan deze natuurserie.
  Groetjes, Helma

  Like

 14. Wat vind ik dit weer schitterend Dirk, kan er niet genoeg van krijgen
  groetjes Geert

  Like

Reacties zijn gesloten.