IJsland (Deel 8) – Gletsjer land

De uitgestrekte vlakte, vol grillig gevormde, mét dikke lagen korstmossen overgroeide gestolde lava formaties, doorsneden met diepe scheuren en peilloze kloven , hebben we nu even achter ons gelaten…

Na een ritje van enkele uren doorheen een machtig mooi landschap dat ik soms herken van film locaties uit ‘Lord Of The Rings’ (Ze hebben in IJsland talloze scenes van LOTR gefilmd !)  kwamen we eindelijk aan de voet van dé gletsjer.. Via een hobbelige kiezelweg steil omhoog kwamen we waar we moesten zijn… één van de toegangen tot de Vatnajökull  gletsjer … Dit is niet zomaar een gletsjer hoor cool ! Deze gletsjer is de grootste joekel van Europa !  Een oude jongensdroom van mij word werkelijkheid ! Eindelijk zou ik de Vatnajökull gletsjer met mijn eigen ogen aanschouwen ! tongue-out Woooow !

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

 

De Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland. Hij beslaat een oppervlakte van maar liefst 8.100 km² !! . Dat is ongeveer een twaalfde deel (ongeveer 8,2%) van het totale areaal van IJsland (103.000km²) en de gletsjer zou qua oppervlakte 1/3 deel van België beslaan ! Astemblieft zeg !tongue-out  (Ter vergelijking: Vlaams Brabant beslaat 2.106km², Oost Vlaanderen 3.007km², Antwerpen  2.867km², Limburg 2.414 km²). ’t Is dus echt een enorme joekel hé !  De Vatnajökull gletsjer is 4x groter dan Vlaams Brabant… ja hallo hé ! cool Zo’n mega cijfers kan je moeilijk bevatten vind ik… ’t is echt enorm …    De gletsjer ligt in het nationale park Vatnajökull (Vatnajökullsþjóðgarður) in het zuidoosten van IJsland. (Kan jij deze IJslandse naam Vatnajökullsþjóðgarður uitspreken zonder over je tong te struikelen ? laughingtongue-out, ik zeker niet hoor wink)   Hoogstwaarschijnlijk is de ijskap in een koude periode ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. De bovenkant van de ijskap vormt een vlakte op ongeveer 800 meter hoogte. Het ijs is voortdurend in beweging en verplaatst zich met een snelheid van ongeveer 800 meter per jaar. In Europa is qua oppervlakte alleen de Austfonna bij Spitsbergen een iets grotere gletsjer dan de Vatnajökull. Qua volume echter passen alle gletsjers van Europa gezamenlijk in de Vatnajökull. De ijskap is op sommige plaatsen zelfs 900 meter dik !.  De inhoud en omvang van de gletsjer zijn derhalve gigantisch. De Vatnajökull is zelfs de grootste gletsjer ter wereld die buiten de poolcirkels ligt.

Hier zie je één van de vele zij-armen van de Vatnajökull  (Bij de 4 laatste foto’s onderaan dit blogje geef ik enkele vergelijking punten om de enorme grootte van dit onwerkelijk landschap beter te illustreren)

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

Gletsjers ontstaan in gebieden met eeuwige sneeuw. Dat wil zeggen dat er in de winter meer sneeuw valt dan er in de zomer kan smelten.  Bij verschillende sneeuwbuien stapelen de lagen sneeuw zich op. De onderste lagen worden door de druk van de bovenliggende lagen steeds compacter, waardoor uiteindelijk een flink pak ijs ontstaat. Door de enorme druk op de ondergrond, ontstaat een dun laagje water onder dit pak ijs – hetzelfde effect zie je ook onder de ijzers van schaatsen – waarop de ijsmassa kan bewegen. Afhankelijk van hoe steil een helling is, zal het ijs zich verplaatsen. Zo’n bewegende massa ijs heet een gletsjer. Wanneer de gletsjer zich verplaatst, zal die de ondergrond van het dal eronder millimeter voor millimeter wegslijpen en meevoeren. De meegevoerde klei, slib, puin en rotsen wordt morene genoemd en is vooral aan het einde van de gletsjers, waar de concentratie sediment door het smelten van het ijs het hoogst is, zichtbaar. Daar is het ijs doorgaans grijs of zwart van kleur.Dat verklaart meteen waarom je hier zwart en bruin ijs ziet.   Het blauwe ijs is geen photoshop fantasietje hoor, het is de werkelijke kleur van eeuwenoud samengeperst ijs…  Je voelt je echt nietig in deze imposante omgeving… De langgerekte wolken formaties zijn heerlijk mooi… we zijn hier diep in het arctisch gebied !laughing  De ijskoude lucht die je hier inademt is puur en zuiver !  Dat voelt zalig hoor !

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

 

Het oppervlak van de gletsjer zit vol met gletsjerspleten (crevassen). Deze ontstaan wanneer de gletsjer uit elkaar wordt getrokken of juist in elkaar wordt geperst. Er zijn zowel spleten in de breedte als in de lengte van de glij richting van de ijsmassa. De gletsjerspleten zijn vaak tientallen meters diep en zijn soms vanaf het oppervlak nauwelijks waarneembaar. Hierdoor is het betreden van een gletsjer een levensgevaarlijke aangelegenheid… Voor veel personen die in een crevasse zijn gevallen, is de gletsjer hun ijzig graf geworden…

Soms hoor je hier een log en diep gesteun , zware heel lage tonen van diep krakende geluiden… onwerkelijke geluiden ! Dit geluid wordt veroorzaakt door het immer bewegende ijs ! Dat moet je echt meemaken hoor !! Ik kreeg er echt kiekebisj van, zo indrukwekkend is dat onaards geluid van het immer kruiend gletsjer ijs laughing  Ook hier genoten we van de talloze tinten van groen, geel, blauw, rood en ontelbare okers…

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

Op de rots-rand van deze gletsjer zijn (nog !) geen wandelpaden uitgehakt…  Als toerist moet je hier op eigen risico een weg zoeken. De meeste bezoekers volgen dan ook het uitgesleten pad van de ontelbare voorgangers die hier ooit zijn geweest. De IJsmassa baant zich een weg naar beneden, het ijs is ongeveer 50 meter lager dan waar de 3 mensen staan. Er zijn hier géén veiligheids koorden, geen rand afbakeningen… alles doe je hier op eigen risico… Als je hier naar beneden tuimelt, is het gegarandeerd gedaan met je… ’t einde van je levens rit… dat verzeker ik je foot-in-mouth.  Het is een vreemd gevoel om hier hoger te klimmen… ’t kriebelt in het buikje hoor tongue-out ’t gevaar loert achter iedere losliggende steen…

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

 

Onderaan de gletsjertongen smelt het water en ontstaan talloze rivieren die het smeltwater naar de zee afvoeren. Grofweg tussen de plaatsen Vík en Höfn, aan de zuidoostkust van IJsland, ligt de vrijwel onmogelijk permanent bewoonbare kuststrook vol met rivierbeddingen van dit soort gletsjerrivieren, die naast het smeltwater van de tongen van de Vatnajökull ook het water van de Mýrdalsjökull (nabij Vík) afvoeren. De kuststrook op deze plek is verder gevuld met uitgestrekte lavavelden en kale spoelzandvlaktes die zijn ontstaan vanuit de modderlawines die ontstonden vanuit de gletsjers.  Onderaan deze foto zie je hele ijsbergen die door vulkanische warmte losgescheurd zijn van de gletsjer en verder afdrijven naar Höfn en/of Vic  (Maar die ijsbergen fotografie daar is voor toekomstige blogjes laughing hoor)

Hier heb ik 2 vergelijkingspunten opgezet om de onwaarschijnlijke grootte van dit enorme landschap beter te illustreren…

Punt 1: Zie jij in deze foto de mensen lopen op deze berg die de gletsjer voor een stukje insluit ??  Kijk eens goed ? zie je ze lopen ? Het is een groepje van ongeveer 30 mensen… 

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

In de rode cirkel zie je een groepje van ongeveer 30 mensen … Wat zijn ze nietig hé !cool  Dat geeft je tevens een mooie vergelijking van de enorme grootte van deze drijvende ijsbergen én de ongelooflijke diepte van deze smeltwateren…  Doordat de dichtheid van ijs 10% kleiner is dan die van water (±920 kg/m³ t.o.v. ±1025 kg/m³),blijft een ijsberg drijven maar steekt deze slechts voor een klein gedeelte boven het water uit.  Deze verhouding is niet exact te bepalen omdat het percentage zuurstof in het ijs per ijsberg kan verschillen.   Wel is zeker dat een ijsberg slechts tussen een vijfde en een zevende boven water ligt. Van een ijsberg zijn alleen de (smalle) uitstekende delen boven het water zichtbaar en niet de brede basis die onder water ligt. Vandaar de uitspraak:  Het topje van de ijsberg.  Het geeft je ook een idee hoe peilloos diep deze ijskoude smeltwateren zijn…  Ik herhaal het nogmaals: IJsland is een land vol superlatieven !

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

 

 

Punt 2: zie je hier 2 (redelijk grote) groepen van mensen lopen ?  Hier heb ik ingezoomd tot 35mm om je ogen een eerlijker kans te geven dan in de eerste zoekopdracht tongue-out  Zie je de mensen ? Neen ? Kijk dan maar eens heel goed wink

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

Had je de mensen groep(en) gevonden ? Zoals bij vorige foto zie je mensen in 2 rode cirkels… ’t landschap is enorm groot hé ? En de IJsbergen zijn onwerkelijk… Je moet deze grootse blauw/zwart giganten zien voorbij drijven… Woow hoor ! Als kleine mens voel je hier alleen maar ontzag en diep respect voor alles wat moeder natuur altijd al heeft gedaan.

Het immens koud water is hier spiegelglad, rimpelloos… We hadden enorm veel geluk in die paar uurtjes dat het hier “windstil” was tongue-out  “Onze LievenHeer is mét de deugnieten” zei mijn moeder zaliger altijd cool   Hier mochten de deugnieten zalige foto’s maken van perfecte reflecties in het spiegelgladde water oppervlak ! Een buitenkansje hoor ! Want een paar uurtjes later blies de IJsland wind al tot 90km/uur… Naar Belgische maatstaven is dat flink stormweer… Naar IJslandse maatstaven was het een leuk briesje laughing  Zo zie je maar… alles is relatief hé !

ijsland, gletsjer,ijs,svartifoss,meer,ijswater,bergen,

 

Met dank aan: http://www.ijsland-informatie.nl/   

Veel technische informatie over deze gletsjer (én IJsland in het algemeen) heb ik met plezier gelezen op de interessante IJsland site : http://www.ijsland-informatie.nl/  Ik ben dan ook zo vrij geweest om bepaalde extra achtergrond informatie voor mijn blogje uit deze heel uitgebreide IJsland informatie website te copiëren/interpreteren.  Dank je wel ijsland-informatie.nl  cool

 

zo… ’t is weer zover hé… je bent aan het eind van het blogje geraakt. Bravo dat je het zo lang hebt volgehouden 🙂  ‘k hoop echt dat je ervan hebt genoten (daar doen we het voor hé). Indien, als, wie weet ? … als je ooit eens naar IJsland wil gaan, dan zou het leuk zijn dat mijn blogje je over die valreep duwt om toch te gaan tongue-out

Als je je afvraagt waar we zitten op deze IJsland reis… We zitten nu op de vooravond van dag 3. Nog 10 dagen te gaan laughing … Wees gerust… er komen nog ongelooflijke dingen af hoor… Niet dat ik mijn fotografie wil ophemelen, want echt iedere fotografie leek met een simpele wegwerp camera kan heel zeker ongelooflijke foto’s maken van dat wonderbare IJsland.

Bedankt voor je bezoekje en tot wederziens smile

Salukes,

Dirk

21 gedachten over “IJsland (Deel 8) – Gletsjer land

  1. de deugnietjes hebben vreselijk genoten dirk, ja man wat mooi, wat is de mens een klein frommelke met een énorme impact op moeder aarde hé… afschuwelijk…
    fantastische reeks weer dirk,

    Like

  2. Nee daar op die rotsen ga ik niet wandelen zou mij daar helemaal niet op mijn gemak voelen.De hoogtevrees zou mij daar parten spelen en hoe mooi dit landschap is ik zou mij hier niet veilig voelen.Alleen al andere mensen toeren zien uithalen om meer en beter te kunnen zien zou mij de bibber op mijn lijf bezorgen.Het ziet er allemaal overweldigend en prachtig uit ,uniek is het gewoon maar als je ziet hoe nietig je als mens daar bent dan moet je hier wel zeer goed op je tellen passen en je best houden aan de regels want de afgronden en spleten zijn onvoorspelbaar.De foto’s laten je niet toe zonder referentiepunt(kleine mensjes)de hoogtes en de dieptes in te schatten maar als je dan weet wat die rode cirkeltjes zijn dan pas besef je de immense grootsheid van die overweldigende natuur in Ijsland.Weer indrukwekkende prachtige beelden van de droomplaats in je leven,wat een reis Dirk!

    Like

  3. Schitterende beelden! En de schaal van grootte wordt echt wel een stuk duidelijker met die foto’s met die rode cirkeltjes.. wauw!
    m’n oudste zus was al een paar keer in Ijsland en maakt altijd mooie albums van haar digitale forto’s.. dus ik kende er wel al wat van. Maar de natuur ziet er altijd net weer wat anders uit hè.
    Groetjesss!

    Like

  4. indrukwekkend, adembenemend, avontuurlijk
    topfoto’s!
    wat een gletsjer! blij dat deze deugnieten naar daar gereisd zijn want k zou nooit durven
    super, nog 10 dagen te gaan, kunnen we nog lang genieten van al dit moois

    Like

  5. wat een kanjer van een gletsjer Dirk…
    of hoe klein de mens in deze omgeving is
    wat je foto’s betreft, zijn hier enkel superlatieven op zijn plaats
    ik kijk al uit naar het vervolg
    prettige avond

    Like

  6. Al bibberend gekeken en genoten Dirk Het is wel een fascinerend land zo te zien. Heb al een paar documentaires er over gezien Ben benieuwd naar het vervolg Grts

    Like

  7. Je hele reeks en uitleg is overweldigend Dirk en dit moet ik nogmaals lezen en bekijken om alles in mij te kunnen opnemen. Maar genoten van de mooie natuur via je foto’s heb ik zeker!

    Like

  8. Wat een mooie reis heb je meegemaakt Dirk, blij dat we via je blog kunnen meegenieten, echt genieten is dit Dirk
    groetjes Geert

    Like

  9. …een mens wordt al wat trager, vandaar mijn laattijdig antwoord…stilaan krijg ik een beetje gelijk in mijn mening die ik al had bij je eerste IJSLAND logje…vreemde maar mooie beelden Dirk, ‘grollende eindeloos grote gletsjer’…hete waterfonteinen die zo maar op elk tijdstip spuiten…verraderlijke mos velden…kan je daar wel rondlopen zonder in gevaar te zijn?…het is wat ‘anders’ dan ons Belgenlandje, waar men van andere dingen bang moet zijn…misschien is dat warmwaterspuiten en grollen toch nog niet zo gevaarlijk…
    groetjes van rené

    Like

  10. Hoi Dirk,
    wat een adembenemende foto’s van deze gletsjers!!
    Ik wet dat IJsland wat dat betreft ook werkelijk een schitterend land is maar dit moet je ook echt met eigen ogen aanschouwen. Die eerste foto is echt adembenemend. Niet dat die andere foto’s niet mooi zijn (juist wel) maar deze eerste komt zo mooi en rustig over. De omcirkelde mensen zijn echt heel nietig in dit “grote” geheel. Ik heb ervan genoten.
    Groetjes, Helma

    Like

  11. Hoi René, “gevaar” is een relatief begrip hé… Als je wat oplet en ‘normaal’ doet, dan is er zeker geen gevaar. Als je de risico’s gaat opzoeken, dat is dan weer een ander verhaal 🙂 Neem van mij aan dat ik het ‘gevaar’ goed kan inschatten en dat ik perfect weet hoever ik mag en kan gaan om gezond en heelhuids terug te keren. Daar in IJsland heb ik vele mensen echt halsbrekende toeren zien uithalen (voor een ultieme selfie ofzo ), die ikzelf nooit zal doen. Als dit soort mensen ‘verongelukken’, dan bezie ik het als een vorm van ‘natuurlijke selectie’… Is dit cru ? Misschien wel, maar ze spelen men HUN leven hé 🙂 Als je “gewoon doet, is IJsland niet gevaarlijker dan ons Belgenlandje hoor 🙂 Groetjes van Dirk

    Like

  12. Superlatieven schieten hier tekort, Dirk. Ik krijg al kriebels in de buik alleen van naar deze fantastisch foto’s te kijken. De natuur is zo overweldigend en kostbaar. Jammer dat de mensen dit nog steeds niet goed genoeg beseffen.

    Like

  13. Ik word heel stil van al deze prachtige en fantastische natuurfoto’s te zien. Dit staat zeker ook op mijn verlangslijstje van reizen.

    Like

  14. je bofte inderdaad met het weer zodat je die schitterende foto kon maken.
    Gaan je batterijen van je fototoestel niet rap plat als het daar zo koud is?
    Ik had dat probleem een paar jaar geleden toen het vroor en ik nachtfoto’s in Brugge ging maken.
    De batterijen van mijn canon waren in geen tijd plat, een na een.
    Ik moest dus niet te lang in de koude rondlopen 🙂

    Like

  15. Hoi Pieterbie, uit de batterij van mijn Canon 6D kan ik gemiddeld 900 foto’s maken. De 70D is goed voor zo’n 700 foto’s. Bij vries weer is het aantal gereduceerd tot ongeveer 30%. Ik probeer altijd mijn reserve batterijen in mijn broekzak of mijn binnenzak te steken zodat ze warm blijven. Dat scheelt enorm hoor ! In de AS-Adventure kan je chemische verwarming zakjes (2 componenten samenvoegen) kopen die ongeveer 5 a 7uur lang warm blijven. Als je die warme zakjes in een ander, goed geisoleerd ! zakje steekt, samen met je reserve batterijen, dan zit je helemaal safe. Die zakjes zijn zeker niet duur. De max warmte die uit zo’n chemische warmte zakje komt is 65 a 70 graden celcius. Een thermisch goed geisoleerd rugzakje, buiktas, whatever is zeker nodig, wil je geen overlast krijgen van de warmte 🙂
    Je kan ook een battery-grip kopen voor je camera, voor Canon zit daar een adapter bij, zodat je AA R6 batterijen kan gebruiken. In dit geval raad ik je de herlaadbare Ni-MH ENELOOP batterij van Sanyo aan. Die gaan echt superlang mee, kunnen heel goed tegen extreme koude en blijven hun volle lading afgeven tot de laatste foto.
    En btw, in IJsland had ik 8 LP-E6 batterijen mee. Zorg er dus voor dat bij vriesweer je meegenomen reserve batterijen minstens je lichaamstemperatuur krijgen. Groetjes, Dirk

    Like

Reacties zijn gesloten.