Het kleine wereldje…

Het is nul een tijdje geleden, dat ik met ’t macro wereldje heb gespeeld in mijn blogje. Die “oude liefde” voor macro zal me nooit loslaten, daar ben ik zeker van. Het kleine wereldje is veel te boeiend om zomaar links te laten liggen. Schoonheid ontdekken in het kleine , het boeit me mateloos tongue-out

Er is zoveel te ontdekken… bijvoorbeeld in de ontluikende schoonheid van een paardenbloem kern duiken… en subtiele kleine details ontdekken die je met het blote oog niet kan zien ! Wat je hier ziet, is nog geen halve vierkante cm groot cool  Trouwens, wist je dat de paardenbloem haar oorsprong heeft in Afrika ?

BD__MG_4897.jpg

 

 

Ervaring heeft me geleerd dat je kleine details veel beter kan zien in zwart/wit. Dat is dus de reden waarom ik deze zwart/wit bewerking gemaakt heb.

Voor de techneuten: 100mm macro lens op 70D body (cropfactor 1.6x), 25mm tussenring, iso500 , f8, belichting -1ev. Uit de hand.

BD__MG_4897_BW_ViaPShop.jpg

 

 

Als ik op de 100mm macro lens nog een Raynox dcr 250 voorzetfilter schroef, kan ik echt extreem dichtbij komen. De vergroting wordt dan bijna 2 op 1 ! Omdat in de fotografie alles wat je bij voegt, op een andere plaats eraf wordt gehaald is hier de scherptediepte (dof) heel klein geworden, maar ik kan veel meer korter bij mijn onderwerp komen… ’t is altijd wat geven en laten vallen , maar dat maakt fotografie ook zo boeiend. Hoeveel geef je af in ruil voor iets anders ? ’t zijn juist die kleine verschillen die je foto juist dat tikkeltje eigenheid kunnen geven.

De schoonheid in het kleine wereldje maakt mijn dichterzieltje weer wakker cool

 

Warme Zon

 

Drie kleine mosjes

cirkelen samen, dansend

naar de warme zon

BD__MG_4920.jpg

 

 

Onze bieslook plantjes worden ook wakker (deze foto is begin mei genomen). De 100mm macro lens, samen met de 25mm +12mm tussenringen, opengedraaid op f2.8 geeft een fluweelzacht bokeh. De achtergrond is bijna als met pastelkrijt ingekleurd, zo zacht… Met deze lens werk ik echt heel graag… Ze is voor me als een marterhaar penseel voor de kunstschilder laughing.  Btw, deze foto heeft alleen een tikkeltje contrast in postprocessing bijgekregen…

 

Kruidig geurend

 

Bieslook snippertjes,

Kruidig geurend in mijn soep

vers uit ons tuintje

BD__MG_4941.jpg

 

 

Heb je al gehoord van ‘meervoudige belichting’ ?

Vroeger kon je met een analoge film, als die bleef haperen (niet doorspoelde) 2 foto’s maken op de plaats van 1 foto.  Meestal werd die foto als mislukt aanzien en weggegooid. Soms waren er pareltjes van toeval bij, die dan ook ontwikkeld werden en afgedrukt.

In onze moderne digitale toestellen, kan je 2 of meerdere opnamen maken over 1 foto… Je moet natuurlijk oppassen voor overbelichting. Daarom ook dat je best op de M van manueel werkt, als je in deze techniek wil werken. In deze foto heb ik 2x belichting gekozen in het Canon 70D menu. De eerste foto is er een van bieslook stengeltjes. De 2de foto die ik over de eerste plaatste is een van vergeet-me-nietjes. De camera is even bezig, en voila… het resultaat …  (het resultaat in raw is in photoshop licht bijgewerk op contrast en kleursaturatie).

BD__MG_4945_DubbleExposure.jpg

 

Bij deze 2de meervoudige belichting heb ik de sluitertijd en ’t diafragma wat meer toegeknepen in de 2de foto (vergeet-me-nietje), om meer contrast en verzadiging in de bloem kleuren te verkrijgen.

Meervoudige belichting is weer zoiets moois waarin je je eigen fantasie kan laten varen … een speeltuin van creativiteit als het ware cool

BD__MG_4946_DubbleExposure.jpg

Bedankt voor je bezoekje laughing

 

Wordt vervolgd met andere ‘Het kleine wereldje’ foto’s

16 gedachten over “Het kleine wereldje…

 1. Wat ben je weer mooi in het kleine gedoken Dirk, er zijn zoveel mensen die dit allemaal niet zien, altijd maar rennen en haastig zijn en al dat moois zomaar aan zich laten voorbijgaan, prachtige macrofotografie
  groetjes Geert

  Like

 2. Man wat is je technische bagage zeer groot,moet wel met die digitale toestellen wanneer je professionele kwaliteit wilt afleveren.Z/w voor mij dikwijls iets artistieker dan kleur,is dat omdat het meer naar de grafische oplossing gaat,ets,houtskooltekening,het betere contrast, ik vermoed van wel.Daarom blij met weer wat macro en vooral de Z/witte spreekt mij aan,die contrasten maken in z/w de foto nog sterker. Overlappende foto’s kunnen inderdaad soms een mooi effekt geven maar geef mij maar de gewone foto daar hou ik meer van dan die in scene gezette dingen maar ik geef toe dat je daar wel mee kunt spelen om emotie te vergroten.Kan soms wel een beetje goedkoop worden,dus voor mij de schitterende gewone foto boven alles.De macro’s zijn weer subliem maar dat is wat we van u verwachten Dirk en waarmee je ons verrast we kijken dus uit naar meer!

  Like

 3. Afrika? Neen dat wist ik niet. Zag niet dat het een ministukje van de paardenbloem was. Mijn voorkeur gaat hier nazr de kleurfoto. In ZW zie ik graag meer contrast maar dat is voorkeur hé. Prachtig om zo diep in de bloem te kijken. Je meervoudige belichting is xeer heel knap. Hou er ook van maar doe het te weinig. Bij meervoudige belichting zal ik niet rap nog bij satureren, heb het graag teder. Maar dat zijn die van jou ook nog. Een ongelofelijke technische kennis heb je. Ik zit dat met open mond te lezen. Geef je geen les/workshops?

  Like

 4. Mooi en héél leerrijk Dirk Soms denk ik zouden er nog “gewone” foto’s gemaakt worden ?? Nu moet alles bbij geschroefd worden of het is niet goed meer. Natuurlijk het resultaat is van groot belang Het voordeel met Jou is dat U verteld hoe en waarom en dat maakt U tot een ware kunstmens Grts

  Like

 5. natuurfoto’s heb ik het liefst in kleur
  prachtig toch dat al die details kunnen vastgelegd worden
  k weet niet of ik zo zot ben van dat over elkaar fotograferen 🙂

  Like

 6. voor natuurfoto verkies ik wel de kleurenversie Dirk
  leuk hoe je experimenteert..
  foto’s op mekaar, kan je wel met vrij veel camera’s maar of dit een meerwaarde geeft, weet ik zo niet
  prettige dag gewenst

  Like

 7. Workshops geven, dat is iets waar ik de laatste tijd wel eens over nadenk. Een workshop macro fotografie zie ik wel zitten. ergens op een centrale plaats, de nationale plantentuin in Meise bijvoorbeeld ?

  Like

 8. Hoi Willy,
  Meervoudige belichting is vooral een persoonlijke zaak. Je houd ervan of je houd er niet van.
  ’t is zoals muziek hé.
  Heb je het werk van Ingrid Vekemans al eens gezien ? Ingrid is echt een meester in meervoudige belichting fotografie (in oktober heb ik de eer om een workshop meervoudige belichting bij haar te volgen).
  Vriendelijke groeten, Dirk

  Like

 9. Prachtig om te zien, die meervoudige belichting moet eens uitproberen al lijkt mij dat erg moeilijk
  Bijzonder en erg mooi om te zien.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  Like

 10. Je bent een kunstenaar met je fototoestel en macrolens, Dirk. Ik heb veel bewondering voor wat jij ons laat zien.
  Groeten !

  Like

 11. Goeiemorgen Dirk,
  De paardenbloem is denk ik wel de meest verguisde bloem, terwijl van dichtbij bekeken is het een pareltje en een boordevol restaurant voor insecten. schitterend gewoon, jij laat dat weer goed zien, ik prefereer de kleur.
  machtig mooi,
  Dank wederom Dirk voor dit zonnetje

  Like

 12. Allemachies zeg!!!!!!!!!!! Wat weer een gave macro’s Dirk.
  Zoals je weet ben ik zelf ook macro-gek maar zoals jij dit laat zien is het echte kunst hoor.
  De paardenbloem is geweldig mooi en ook de zwart/wit uitvoering.
  Zoals je met de vergeet-me-nietjes aan het fotograferen bent geweest dat kan ik echt niet. Ik zie dit vaker maar ik heb werkelijk geen flauw idee hoe ik zoiets zou moeten versieren. Dat geeft ook niet want zo kan ik er bij jou extra van genieten. Mijn complimenten voor deze schitterende beelden!
  Groetjes, Helma

  Like

Reacties zijn gesloten.