Zonsondergang in Wambeek (Eind September)

September, oktober en november zijn zowat mijn favoriete maanden wat zonsonder- en zonsopgangen betreft. Dan is er heel dikwijls dat magisch rood en geel gouden licht. (in februari,maart heb je dat fenomeen ook)
Maar… (in fotografie is er altijd een maar…), bij zo’n magistrale zonsondergang is er altijd het probleem van de belichting… Hoe moet je nu het aanwezige licht meten ? Als je het licht meet op de wolken, dan is de grond zo donker als de hel. Als je het licht meet op de grond… dan zijn de wolken overbelicht en uitgebeten verbrand… We hebben hier dus een serieus belichting “probleem”… Maar wees gerust,  voor alles is er een oplossing Stoer

fotografie,wambeek,landschap,canon 6d,maisveld,veld,hdr,sns-hdr,avond,zonsondergang

 

Wat ik meestal doe bij zo’n moeilijk belichting geval, is gebruik maken van een of meerdere “graduele grijs filters”, om de ‘verhouding’ tussen licht en donker te ‘egaliseren’. Zo’n filter is 50% grijs en 50% “gewoon” doorzichtig glas (of plastiek). Het grijze gedeelte schuif ik natuurlijk over het zonlicht. Het licht meet ik nu op de grond. In theorie zou dit voldoende moeten zijn om een mooi egaal belichte foto te maken… Maar een mooie theorie is niet altijd geldig in de praktijk… Wat doen we als het dynamisch bereik tussen donker en licht té groot is om in 1 foto op te vangen ?

fotografie,wambeek,landschap,canon 6d,maisveld,veld,hdr,sns-hdr,avond,zonsondergang

 

Het is nog steeds niet mogelijk om zonder een ‘technische ingreep’ het enorme verschil tussen licht en donker (het dynamisch lichtbereik) zomaar in 1 foto te vangen. HDR (High Dynamic Range) techniek is heel handig om het dynamisch bereik tussen het felle witte licht en zwart donkere schaduwen in 1 foto weer te geven. (Hoe groter de CCD, hoe groter het dynamisch bereik).(dit als voetnoot)

Met de Canon 6D kan ik 3, 5 of 7 ‘licht bracketing’ foto’s nemen. Ik kies altijd voor het gemiddelde: 5 foto’s die automatisch een andere belichting krijgen (een belichting trapje als het ware). Even het histogram nakijken leert me hoe ver ik mag gaan om geen onderbelichte of overbelichte foto’s te maken. Over of onder belicht wil zeggen dat er geen licht of kleurwaarde meer overblijft in die gebieden… de pixelwaarden zijn dan volledig wit, of pikzwart… Daar kan je zelfs in RAW niks meer mee doen ! Dit euvel voorkomen is beter dan genezen !

fotografie,wambeek,landschap,canon 6d,maisveld,veld,hdr,sns-hdr,avond,zonsondergang

 

“Vroeger” werkte ik met Photomatix als HDR verwerking programma. Maar het is niet echt eenvoudig om foto’s in Photomatix echt fotorealistisch te krijgen. Volgens mijn smaak verlies ik teveel details en scherpte met Photomatix. Via via heb ik onlangs SNS-HDR ontdekt. SNS-HDR is een HDR verwerkings programma, dat vooral bekend staat voor zijn foto realistische eindresultaten. Nu ja, ondergetekende was meteen gecharmeerd door de eenvoud en de verfijnde mogelijkheden van deze app ! Tong uitsteken

fotografie,wambeek,landschap,canon 6d,maisveld,veld,hdr,sns-hdr,avond,zonsondergang

 

De natuurlijke scherpte in SNS-HDR vind ik opvallend, de kleurschakeringen zijn heel realistisch natuurlijk en briljant, er zijn geen licht-halo’s ‘zoals je in Photomatix veel ziet). Je kan prefixen maken van je instellingen en die laten uitvoeren op eender welke andere foto reeks (ook in Photomatix). Heel handig !  Dezelfde foto’s heb ik bij wijze van test ook in Photomatix uitgewerkt, met min of meer dezelfde parameters en settings. De eind-resultaten van Photomatix en SNS-HDR zijn heel verschillend. Zoals ik al zei, SNS-HDR is scherper in afwerking, met natuurlijk licht en kleuren, terwijl Photomatix net dat tikkeltje ‘onnatuurlijk’ weergeeft. Beide programma’s  hebben hun voor en nadelen natuurlijk. Voor fotorealistische landschappen gebruik ik nu SNS-HDR. (en voor de prijs moet je het niet laten….Het kost je amper 30€ !)

http://www.sns-hdr.com/ voor wie meer wil weten. ’t progje is door een Pool geschreven, de voertaal op zijn site is dan ook Pools. Maar je kan natuurlijk voor Nl, Eng, Fr, Du, enz kiezen… Betalen gaat heel simpel en vlot.

fotografie,wambeek,landschap,canon 6d,maisveld,veld,hdr,sns-hdr,avond,zonsondergang

 

Alle foto’s zijn natuurlijk vanop statief genomen. De 3, 5 of 7 foto’s moeten echt dezelfde zijn, alleen de belichting,sluitertijd varieert.  Als je geen statief hebt, is een brugje, een autodak, een muurtje enz ook goed. Een linnen zak vol rijst of bonen kan wonderen doen ! Als je camera maar niet beweegt !

Het werd nu heel mooi in de lucht… zo van dat warm gouden avondlicht, WOW gevoel Stoer

fotografie,wambeek,landschap,canon 6d,maisveld,veld,hdr,sns-hdr,avond,zonsondergang

 

De zon is nu achter de horizon gezonken, het  avondrood flirt speels met de wolkenflarden…

Man man man, wat geniet ik van zo’n zalige avondlicht momentjes  Stoer

fotografie,wambeek,landschap,canon 6d,maisveld,veld,hdr,sns-hdr,avond,zonsondergang

11 gedachten over “Zonsondergang in Wambeek (Eind September)

 1. een heerlijke zonsondergang Dirk…
  je technische uitleg is hier mooi meegenomen, waarvoor dank…
  in zo’n mooie reeks is het moeilijk om er een foto uit te kiezen, maar mijn voorkeur gaat toch aar de eerste..
  prettige dag Vandaag

  Like

 2. De eerste vind ik de beste…doet een beetje aan een Hemelvaart denken voor de gelovigen, zie er zo verschillende schilderijen bij…

  Like

 3. Laat de zon maar zakken de zon maar zakken en zijt er op tijd bij,dan krijg je deze buitengewoon mooie resultaten van een landschap dat verdwijnt in de avond.Waar zijn de haiku’s Dirk om het geheel van deze performance nog een super glans te geven, de kers op de taart bij deze schitterende foto’s.Je moet het niet in verre landen gaan zoeken om schitterende foto’s te maken dit is culinair uit eigen bodem en dat nog zien en brengen op die manier is fantastisch.

  Like

 4. t is chinees voor mij, je weet ik ken er niks van
  maar k geniet van deze mooie zonsondergangen
  1, 3 en 4 en de laatste vallen het meest in m’n smaak

  Like

 5. Kan niet kiezen …………….Dirk Doet me een beetje aan een “sprookjesboek” denken . stel me wel de vraag : waar is de eigenlijke opname . geluk dat Jij een heel mooie uitleg er bij doet en mogelijk voor bepaalde mensen begrijpelijk !! Mooi Groetjes en blijven doen He

  Like

 6. Prachtig in beeld gebracht de zonsondergang.
  Mooi en leerzaam je info erbij, bedankt.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  Like

 7. Imposante luchten en landschappen, Dirk.
  Vroeger gewoon doordrukken en tegenhouden. Kijk naar Ansel Adams.
  Maar techniek staat niet stil, ik voel dat als ik met mijn retrocamera naar de wereld kijk. (ik schrik altijd van dat digitale na-beeld door mijn optische zoeker).
  Dat programma ziet er goed uit, het is inderdaad zeer opvallend qua fotokwaliteit, vaak geeft HDR een grove korrel en de luchten zien er wat onnatuurlijk uit, over het groen nog gezwegen …. iemand noemde het HDR-groen ronduit ‘gifgroen’.
  Ik ga het allicht eens proberen, alhoewel ik tegenwoordig bijna 99% z/w foto’s neem.
  Erwin.

  Like

 8. Werkelijk fantastsich Dirk,
  heb je die eerste in HDR gefotografeerd?
  Ik vind zonsop- en ondergangen ook altijd zo mooi. Helaas dit jaar niet een vastgelegd maar ik geniet hier bij jou met volle teugen. Wat is het dan toch ook een fantastsich schouwspel en dat licht is zo mooi!!
  De zonneharpen heb je echt fantastsich in beeld gebracht en dat is echt supermooi.
  Een heel groot compliment voor dit schitterende geheel.
  Groetjes, Helma

  Like

Reacties zijn gesloten.