Het kleine wereldje…

Het kleine wereldje en “exotische” insecten…  iets wat ik heel boeiend vind om te verkennen en om nieuwe dingen te ontdekken. (maar dat wist je al denk ik ).  Vandaag geef ik je graag wat meer uitleg over de Princisia Vanwaerebecki.  Wat is dat nu voor een beest ?? (hoor ik je denken Stoer). 

Wel, de Princisia Vanwaerebecki is een exotische  (niet schadelijke !) kakkerlak, een geel – zwart gestreepte kakkerlak…  Niet “zomaar” een kakkerlak hoor !  Dit diertje heeft opmerkelijke eigenschappen !

macro,insect,coleoptera,wandelende tak,macrofotografie,diapherodes gigantea,exoskelet,phasma

 

Deze kakkerlakken (ofterwel blattodea) komen uit Madagaskar. De eigenaar/kweker/verzorger/aankomend entomoloog van al deze insecten is Maarten. Een sympathieke jongeman uit het Leuvense die me toestemming gaf om foto’s te maken van zijn ‘verzameling’ insecten (+ tropische amfibieën, maar daarover later meer). Dank je wel Maarten !

Je kan Maarten’s homesite trouwens bezoeken op http://ongewervelden.jimdo.com/ Daar vind je veel meer gedegen uitleg over exotische insecten.

macro,insect,coleoptera,wandelende tak,macrofotografie,diapherodes gigantea,exoskelet,phasma

 

 

Hoe herken je een een mannetje of een vrouwtje bij deze specifieke soort ? Wel dat is heel makkelijk te zien : De mannetjes hebben 2 gele horentjes die je duidelijk kan zien op het achterhoofd. Bij vrouwtjes zijn ze veel kleiner of hebben ze geen horentjes.Onderstaand exemplaar  (fier paraderend op boomschors) is dus een vrouwtje.

macro,insect,coleoptera,wandelende tak,macrofotografie,diapherodes gigantea,exoskelet,phasma

 

 

Op deze foto zie je hoe een mannetje (herkenbaar door de 2 gele horentjes op zijn achterhoofd) fel aangetrokken wordt door het feromonen spoor (geurspoor) dat het vrouwtje kakkerlak achterlaat. Zoals alles draait het in de natuur om de voortplanting. Het in stand houden van de soort… Evolutie is een wonderbaar & mooi ding ! Iets om deftig over na te denken , niet ?

macro,insect,coleoptera,wandelende tak,macrofotografie,diapherodes gigantea,exoskelet,phasma

 

 

Wat deze insecten zo heel bijzonder maakt is dat ze echt heel luid sissen als je ze aanraakt. Dit gedrag-gegeven is een aangeboren afweer tov ‘natuurlijke’ aanvallers. Het geluid is echt zo hard als een dikke fietsband die je leeg laat lopen ! Het is wel even schrikken als je dat geluid voor de eerste keer hoort !  Dat ‘sissend’ geluid wordt veroorzaakt door hun exoskelet schild platen heel snel over elkaar te laten schuiven. Indrukwekkend vind ik dat, amai ni… Ons moeder natuur heeft haar zaakjes mooi voor elkaar !

Kakkerlakken hebben van nature heel veel vijanden,  zoals kleine zoogdieren, vogels, hagedissen, spinnen,  roofinsecten. Wanneer het numerieke evenwicht van de soort  in gevaar komt, zie je dat dergelijke voedseldieren om te overleven vaak snel grote hoeveel heden nakomelingen bezorgen.  De natuur wikt, de natuur beschikt … !

macro,insect,coleoptera,wandelende tak,macrofotografie,diapherodes gigantea,exoskelet,phasma

 

 

Een weetje… wist je dat er ongeveer 4500 soorten kakkerlakken bestaan ?  En dat van deze 4.500 beschreven soorten er een stuk of 20 soorten zijn die ‘plagen’ kunnen ontwikkelen… Dat valt wel goed mee denk ik…      De mens als soort, heeft op ons aardbolletje al veel meer kapotgemaakt dan één, meerdere,ontelbare kakkerlak plagen ooit zal/zou kunnen veroorzaken Onschuldig

De Princisia Vanwaerebecki is een van de grootste soorten kakkerlakken die er bestaan. (Een mannetje wordt 6 – 6,5 cm en het vrouwtje 6,5 – 7 cm.  Onderstaande foto heb ik speciaal genomen om je de grootte van deze diertjes beter te laten inschatten.  (hier zie je een vrouwtje kruipen op de hand van Maarten)

macro,insect,coleoptera,wandelende tak,macrofotografie,diapherodes gigantea,exoskelet,phasma

(wordt vervolgd)

15 gedachten over “Het kleine wereldje…

 1. Van het woord ‘kakkerlak’ krijg ik rillingen en liefst kom ik hier geen enkele soort tegen 😀 Maar je foto’s zijn subliem! Die soort is best wel mooi op foto en weer heel interessante weetjes erbij.

  Like

 2. oef wat een weetjes over de kakkerlak dirk,
  ik ken er niks van, maar wat ik zie is prachtig mooi man, wat een gaaf beestje

  Like

 3. Mooie beelden dirk maar vind het toch niet zo’n lief beestje en dan nog zoveel soorten ongehoord ;Weer een heel mooie reportage maar dat vinden we van U al Héél gewoon !! Groetjes

  Like

 4. prachtige macro’s van die speciale kakkerlak Dirk..
  het zijn wel beestjes die ik liever niet in huis heb
  fijne zondag

  Like

 5. Ik vind het fantastische macro’s, super, alles wat je wil maar als ik ze vond, kakkerlakken dan, op mijn kamer in Afrika vond ik het niet leuk. Neen ik griezel ervan en je Maarten mag zijn deuren in Leuven goed sluiten hé (ik woon er ook! 🙂 )

  Like

 6. Wees gerust Joke, Stel dat deze beestjes ontsnappen uit Maarten zijn kweekbakken, ze overleven niet lang in ons landje hoor. Daarvoor zijn er teveel ‘natuurlijke’ vijanden en ons klimaat is wat te koud. En eerlijk gezegd, ik zou ze ook niet in mijn huis willen 🙂 Toch vind ik het fijn dat ik exotische insecten ‘zomaar’ kan bestuderen, fotograferen in ‘normale’ omstandigheden bij entomologen thuis. In een dierentuin is dit onmogelijk. Vriendelijke groetjes van Dirk

  Like

 7. An, Waarom er zoveel soorten zijn ? 😉
  Vraag dat eens aan moeder natuur, ik weet het antwoord ook niet 🙂
  Groetjes van Dirk.

  Like

 8. Prachtige foto’s,tot in elk detail loepzuiver en gelukkig dat ze hier niet in staat zijn te overleven die griezelachtige monsters.Alhoewel wie weet is het hier al warm genoeg om ze een kans te geven.Mijn gedacht laat dieren waar ze thuishoren.Maar voor u Dirk een buitenkansje om je fototalent eens tenvolle te etaleren want de resultaten zijn schitterend.

  Like

 9. Gloemp!!!!!! dat was echt even slikken toen ik je blog opende en gelijk oog in oog stond met een enorme kop van een insect! Zo kan je ook gelijk zien hoe goed je in deze materie bent geworden. Prachgie details laat je zien en ook je uitleg over deze kakkerlak is heel interessant. Mooie platen heb je ervan gemaakt en ik ben echt onder de indruk van je macrowerk.
  Groetjes, Helma

  Like

Reacties zijn gesloten.