Zeeland 2

Vervolg “Lange Sluitertijden”

De locatie is nog steeds Zeeland, ergens tussen Renesse en Port-Zeelande, de Brouwersdam aan het Noordzeestrand. (Voor meer uitleg, zie mijn blogje van 8 april 2015)

De Nederlandse kust is echt ongelooflijk mooi, overal ongerepte natuur, duinen, het vlakke land waar je kilometers ver kan kijken… zeevogels, zeehonden, deltawerken… kortom een zalig stukje natuur. Een groot verschil met onze spuuglelijke Belgische kust, die verminkt is door lintbebouwing, foei-lelijke dijken vol cafe’s, restaurents en lelijke appartementsgebouwen… In Nederland vind je ook geen met vuil bedekte stranden… alles is daar proper… Zijn wij Belgen dan echt zo’n smeerpoetsen ?

 

Hier zocht ik een evenwicht tussen de contrasten van kalkwit, grijze rotsen en groene glibber… De sluiteropening is > 70 seconden, zodat de zee mistig en nevelig wolkend lijkt.

zeeland,lange sluitertijd,big stopper,canon6d,breedhoek,groothoek,rosten,zee,rotsen,zeewier,mos,nederland,kust,strand,dijk,noordzee,nd1000

 

 

Wandelen langs het door God vergeten Noordzee strand , een oefening met mosselschelpen, schelpen allerlei, de aanspoelende en terugtrekkende golfjes verglijden naar een nevelig wit… ik geniet van dit soort super creatieve fotografie.

zeeland,lange sluitertijd,big stopper,canon6d,breedhoek,groothoek,rosten,zee,rotsen,zeewier,mos,nederland,kust,strand,dijk,noordzee,nd1000

 

 

 

 Een collega fotograaf wordt herleid tot een schimmig wezen, als hij (per ongeluk) door mijn foto “wandelt”.

De lens was hier bijn 50 seconden open, f16,iso100.   Het iso-level moet je altijd zo laag mogelijk houden, om de ‘digitale’ ruis in je foto’s geen kans te geven. Digitale ruis kan en zal soms mooi zijn, maar nooit in landschaps fotografie.

zeeland,lange sluitertijd,big stopper,canon6d,breedhoek,groothoek,rosten,zee,rotsen,zeewier,mos,nederland,kust,strand,dijk,noordzee,nd1000

(wordt vervolgd)

 

20 gedachten over “Zeeland 2

 1. Toch een beetje een niet-realistische wereld, Dirk…
  Lie(f)s.
  @De kinderen maakten de schilderijen volledig zelf. Niet te geloven hé !?

  Like

 2. Zeeland met een laagje dampende ouzo erover,een andere planeet of toch die prachtige plaats waar je kleinkinderen door de enorme ruimte nog vrij op het strand kunnen lopen zonder ze uit het oog te verliezen.Zeer mooie foto’s.

  Like

 3. Knap gedaan Dirk.
  Je schept hier een wondere mysterieus wereld 🙂
  Heb je hiervoor een grijs filter gebruikt??
  Mooi hoor
  Groetjes

  Like

 4. Ay, Ik heb voor deze serie inderdaad een grijs filter gebruikt. Een Stealth&Gear ND (Neutral Density) 1000 filter (grootte = 10x10cm). Deze filter houdt 10x stops licht tegen !. (Ook wel bekend als de “big stopper”). Groetjes van Dirk

  Like

 5. …de rotsblokken op de voorgrond zijn een verademing als het gaat over normale fotografie, over het watervlak heb ik zo mijn bedenking Dirk…het brengt niets bij aan de mooiheid van de foto’s…het algemeen zicht is uit elkaar gerukt, maar toch is het fijn je teksten te lezen, je bent een echte ‘kei’ in deze…
  groetjes van rené

  Like

 6. Tja René, zo heeft iedereen zijn eigen smaak en voorkeur. Dit soort fotografie is wel stevig ingeburgerd hoor… ik geef je enkele leuke links die over lange sluitertijd fotografie gaan. https://www.flickr.com/groups/bigstopper/pool/ , https://www.flickr.com/groups/leefilters/pool/ , https://www.flickr.com/groups/1392676@N21/pool/ (Google maar eens op ‘big stopper’ , ‘lange sluitertijd fotografie’. Hopelijk geniet je of leer je ervan genieten 😉 Groeten van Dirk

  Like

 7. Ik geniet van je creatieve foto’s, ze zijn super!Ik hou van die lange sluitertijden en wil het ooit ook eens proberen.

  Like

 8. Jadeg, de iso zeker niet op automatisch zetten ! De ISO moet je absoluut zo laag mogelijk houden. Ik werk hier op de M (manuele) stand. Op deze wijze kan ik alle instellingen zelf beheren, ipv een automaat in de camera. Het diafragma stel ik in op de ‘sweet spot’ van de lens. In dit geval f16. Er zijn tabellen met de sluitertijden als je mét die ND filter(s) voor de lens werkt. Het sluiter mechanisme bedien ik manueel via een kabeltje of een afstandsbediening. De seconden zie je op je camera display wegtikken. Ik volg nooit exact die sluitertijd tabellen, ik hou van artistieke vrijheid en het experimenteren met… Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. Groeten van Dirk

  Like

 9. Toch een beetje een niet-realistische wereld, Dirk…
  Lie(f)s.
  @De kinderen maakten de schilderijen volledig zelf. Niet te geloven hé !?

  Like

 10. Geïnspireerd heb ik ook eens een poging gedaan om wat uit te proberen gisteren…één groot probleem, met een kleine camera heb ik wel een mogelijkheid voor lange sluitertijden maar beperkt aan diafragma 8 (max) waardoor enkel wit vlak te zien is. Wel enkele resultaten gekregen waar iets mee te doen valt en via programma bijgewerkt kan worden.
  Anderzijds heb ik wel gisteren iets bijgeleerd i.v.m. +/- mogelijkheden dus daar valt nog mee te experimenteren of de onderwerpen naast het water meer zichtbaar worden.
  Nog aan het experimenteren met enkele… grtjs

  Like

 11. Mijn fotowerk inspireert je, ik zou liegen als ik dat niet leuk vind 😉
  Experimenteren, van alles uitzoeken , uitproberen… dat is eigen aan creatieve mensen zoals jou.
  Een kleine of grote camera, dat maakt eigenlijk niets uit… de basis “wetten” en “do’s – dont’s” van fotografie blijven voor elke camera (klein,groot,analoog of digitaal) in wezen gelijk.
  Met je ‘kleine’ camera kan je op f8 ook werken met ‘lange sluitertijden’ , zelfs op f5 als je dat wil.
  Een tip: ipv een (wat is duur ?) gebalanceerd,kleur & loep zuiver grijsfilter te kopen, kan je evengoed wat experimenteren met het donker glas uit een lasbril (bij Gamma of Hubo is dat voor een €-prikje te koop). Je zal daar zeker kleurzweem mee hebben (paars of magenta), maar het is het principe dat telt hé. Zo kan je een massa ervaring opbouwen… Fotografie is vooral creatief bezig zijn 😉 Als je echt verder wil in deze fotografie beleving, kan je nog altijd ‘echte’ filters van StealthGear , Lee, Cokin,enz kopen.
  Blijf verder ‘spelen’ met de +/- mogelijkheden… daarmee kan je echt heel veel toffe dingen doen, zeker in samenwerking met de verschillende focus (centraal, gewogen, punt) mogelijkheden.
  Creatieve groeten van Dirk

  Like

 12. Nu heb ik er een experiment op geplaatst, uiteraard kan dit niet aan jouw resultaten tippen…maar met beperking ISO 100 diafragma f8 en +/- -2 toch nog wel wat mogelijk als achteraf via programma enkele bewerkingen gedaan worden.
  Dank u voor de tips

  Like

 13. Prachtige vorm van fotografie Dirk.
  De persoon die door je beeld heen loopt is ook niet meer als zodanig te herkennen.
  Ik ga er vanuit dat je je camera op statief hebt staan en een afstandsbediening gebruikt (toch?)
  Prachtige platen en die roomzachte zee is werkelijk een lust voor het oog.
  Prachtig gewoon!
  Groetjes, Helma

  Like

 14. Ja, mooie reeks, die lange sluitertijd gaat vaak gepaard met ND filters en het onvermijdelijke statief. Aan dat laatste heb ik een grondige hekel.
  Ik heb zo eens een reeks gemaakt met de Olympus Pen maar dat viel me tegen, vooral door ruis ondanks iso 100.
  Achteraf is me verteld dat het aan de RAW bestanden gingen die blijkbaar problemen gaven met de betreffende software. Dus de ruis ontsond in de software …. Ik ga het nog wel eens proberen, maar dan moet ik een goede locatie vinden en veel wolken ….

  Like

 15. Het is heel raar dat je ruis hebt op 100 iso, zelfs in het raw formaat. Normaal geef je in raw enkel wat extra scherpte (omdat er geen basis-scherpte is in ’t raw formaat), wat bijsnijden, eventueel de levels wat bijwerken, wit balans corrigeren indien nodig. Dat zijn de gewone minimale basis bewerkingen, die kunnen nooit ruis veroorzaken. Welke software gebruik je voor raw bewerking ? (Jij doet vooral straat en stads fotografie hé, enkele toffe links & tips : http://www.albelli.be/fotografietips/10-creatieve-tips-voor-stadsfotografie , http://www.masterreview.nl/blog/detail/94/lange-sluitertijden-fotografie-visie.
  Groeten van Dirk

  Like

Reacties zijn gesloten.