Het kleine wereldje…

Die kleine tomaten zaadjes, wel, daar kan je daar boeiende & leuke zaken mee doen !

Je neemt een bordje en legt daar enkele vellen natgemaakt keukenpapier op. Dan drop je heel voorzichtig wat van die tomaten zaadjes, pitjes op dat natte papier. Je geef het geheel veel zon en warmte …en aub… wees geduldig 🙂

Met een 100mm macrolens kan je dit kleine ontkiemende tomatenwereldje reeds van heel dichtbij bekijken…  Geniet je mee ?

macro,canon6d,100mm macro,tomaat,zaadjes,zaad,plant,scheut,groeien

 

 

Na een tijdje (een aantal uren of max enkele dagen) zie je die minuscule zaadjes ontkiemen, heel petieterige witte ontkiemende scheutjes komen tevoorschijn… het wonder van nieuw leven ontrolt zich zomaar voor onze ogen… Vergeet zeker niet het blad keukenpaier vochtig te houden !

Deze heel kleine, bijna onzichtbare scheutjes zullen later dit jaar uitgroeien tot volwassen 2 meter hoge tomatenplanten. De lente in een notendop als het ware ! Laat ons hopen dat deze scheutjes ons later dit jaar lekker sappige tomaten zullen geven 🙂

macro,canon6d,100mm macro,tomaat,zaadjes,zaad,plant,scheut,groeien

 

 

Ondertussen genieten mijn 100mm macro maatje en zijn baasje met volle teugen van dit kleine wonder… Een paar uur later splitst het witte scheutje zich in 2 fris groene blaadjes… Het geheel is amper 2 of 3 mm groot !

macro,canon6d,100mm macro,tomaat,zaadjes,zaad,plant,scheut,groeien

(wordt zeker vervolgd)

 

15 gedachten over “Het kleine wereldje…

 1. wat zit de natuur toch prachtig in mekaar Dirk..
  en daar staan we eigenlijk niet genoeg stil bij..
  ik kijk al uit naar het vervolg..
  prettige zondag !!

  Like

 2. …net zo wonderbaarlijk als het ontkiemen zelf is Uw bezigheid Dirk…laat uw ‘lab’ maar geopend het is leerrijk en mooi…
  groetjes van rené

  Like

 3. Heel veel geduld en heel veel oefenen heb je daar blijkbaar voor nodig of allerlei apparaten die je kan afstellen om na bepaalde tijd steeds een foto te nemen.

  Like

 4. Mooi Dirk Heel boeiend spijtig voor mij weet ik wat het vervolg gaat brengen ,kijk er wel naar uit.Als je vergeet het papier vochtig te houden :is het vloeken (als katholiek minder !mag niet) of eventueel er iets op plaatsen en zo weet ik uit ervaring zijn er nog mogelijkheden .ls alles goed is verlopen en je kan eten van de tomaten ……………..een droom wel in de buitenlucht oogsten Super hoor Groetjes Willy( keuterboer)

  Like

 5. Apparaten die ik kan afstellen, die op zekere tijd een automatische opname maken… dat klinkt echt als puur mechanische horror 😉 Niets van dat alles hoor. Alle foto’s zijn op onze keukentafel gemaakt, met de Canon 100mm macro en een tubetje van 25mm, de foto’s moeten soms in een rapke, want moeder de vrouw moet koken of de kinderen hebben honger 😉 ‘k houd het liever bij creatief en ongedwongen bezig zijn (en heel graag het kleine wereldje verkennen helpt ook al veel ) Groetjes van Dirk

  Like

 6. In de kerk mogen katholieken niet lachen en in de senaat de socialisten ook niet 😉 We kennen dat. De plantjes zijn nu al een paar cm hoog, ze vertoeven reeds in een composteerbakje met turfgrond. Als de temperatuur buiten wat warmer wordt, dan verhuizen de plantjes naar onze (plastieken) serre… ’t is altijd spannend hé, zelf groentjes kweken 😉 Groetjes van Dirk (stadsboerje met 2 linkerhanden)

  Like

 7. Jaaaaa……. echt heel erg mooi Dirk.
  Je moet er maar op komen om dat zo te doen 🙂
  Je lijkt zo ook meer en meer op een professional en zie je ook heel goed aan je foto’s.
  Prachtig gewoon Dirk en ik ben echt heel benieuwd waar je ons nog meer mee gaat verrassen 🙂
  Groetjes, Helma

  Like

 8. Weer abstracte schilderijtjes waardoor ik vergeet dat het makro’s zijn,die tonen en de vele tinten die ik hier ondek een streling voor mijn schildersoog.

  Like

Reacties zijn gesloten.