Het kleine wereldje…

In ‘gewone’ macrofotografie moet je steeds zoeken welk deel van je onderwerp je scherp wil hebben, je moet dan ook heel bewust bezig zijn met de compositie, wat wil je vertellen ? wat raakt je ? wat wil je laten zien ? wat kan je laten zien ? …. wat zijn de grenzen van het zichtbare ? … kan ik kunstlicht (flits) bijgeven ?

Bij focus-stack fotografie valt dit ‘creatief ‘ bezig zijn met je onderwerp voor een groot gedeelte weg. Het is minder creatief-zijn en meer foto technisch. Tot zekere hoogte… Tot waar leg ik de scherptediepte ?  Ben ik niet té bezig ? Maar toch, ik vind deze vorm van fotografie enorm fijn om te doen, proberen de juiste verplaatsing afstand (manueel !) in te stellen, zorgen dat er echt niets beweegt of trilt… (als er een vrachtwagen over de kasseien van onze straat dendert, dan mag ik zeker de hele serie herbeginnen)… 1/10mm beweging op dit kleine niveau is al fataal ! Zelfs een rondvliegend stofje kan (en zal !) een flinke hinderpaal zijn.

Deze wants is een focus stack resultaat van 48 foto’s. Alle foto’s zijn geshoot met de Canon MPE65 macrolens, op 3x vergroting, de verwerking van al deze foto’s is gedaan in ZereneStack.

macro,canon mpe65,focusrail,focusstack,dof,dieptezicht,depth of field,extreme macro,insect,wants

 

 

“Wantsen” zijn nogal hevige beestjes… ze paren dat het een lieve lust is, er is geen houden aan ! Die gastjes geven nooit af !  Ik had 2 exemplaren “gevangen” in mijn tuin en (die 2 samen in een plastieken potje !) in onze frigo gestoken (“koude” verlamt insecten, zo blijven ze zitten).Mijn vrouw vind het maar niets, die beestjes in onze frigo, maar ik  kon haar gelukkig overtuigen dat die plastieken potjes echt full bulletproof  hermetisch dicht zijn, geen uit/inbraak is mogelijk… de sing-sing onder de plastieken gevangenispotjes voor insecten dus .

Enne… tja…Wat je zo op het blote oog niet ziet, kan je op dit doorgedreven macro detail van focus stacking duidelijk zien 😉  Die 2 rakkers waren heel druk bezig met hun genetisch materiaal uit te wisselen, toen de koude van onze frigo ze midden in deze “Ga en vermenigvuldig u !” actie ‘bevroor’. Hoef ik je te vertellen dat ik wel heel gelukkig was, om dit ‘fenomeen’ van insecten voortplanting  in detail vast te kunnen leggen 😉  Deze  insecten bevruchting detail foto is de som van 20 stack foto’s.

Een uurtje later heb ik de 2 rakkertjes terug vrijgelaten in mijn tuin,  pas op, slechts toen ze goed opgewarmd en terug heel beweeglijk waren… anders weten de vogeltjes er weg mee hoor !

macro,canon mpe65,focusrail,focusstack,dof,dieptezicht,depth of field,extreme macro,insect,wants

 

 

Zomaar een wantsje , ’t resultaat van 55 foto’s. De verplaatsingen zijn gemaakt vanop de novoflex macro-rail, die kan je min of meer nog nauwkeurig (manueel) instellen tot max 1 tot 2/10mm. De wants zat op een wit stuk papier, de belichting kwam van een doodgewone led zaklamp van uit den Aldi . Omdat Led licht ‘koud’ overkomt (4000 graden kelvin) heb ik de  kleurtemperatuur daarna wat ‘warmte’ bijgegeven, om ongeveer tot 5700 graden kelvin te komen (=zonlicht temperatuur).  (let we: de kleurtemperatuur bijwerken kan je niet echt doen in jpeg….in Raw is het poepsimpel).

 

macro,canon mpe65,focusrail,focusstack,dof,dieptezicht,depth of field,extreme macro,insect,wants

 

 

 

 

Het wantsje in een spielerij bewerking  (in photoshop gewoon 90° gespiegeld). Die spiegelingen zal je hier in mijn blogje nog veel zien, vooral met architectuur fotografie speel ik graag met spiegelingen … Later meer hierover …

macro,canon mpe65,focusrail,focusstack,dof,dieptezicht,depth of field,extreme macro,insect,wants

 

 

 

Het wantsje keek me aan… het resultaat van 21x foto’s. De bovenkant is redelijk scherp en gelukt, de onderkant loopt veel verder uit dan de bovenkant (de hoek is anders <perspectief misleiding>), daar heb ik ‘toen’ geen rekening mee gehouden, die fout resulteert in een mislukte onderkant…  (btw, alle foto’s zijn origineel in raw geshoot, in 16bit Tiff omgezet voor verwerking in Zerene stack). Jpeg (8 bit) verwerk ik liever niet op dit heel heel kleine niveau, omdat het detail en kleurverlies geeft.

Ervaring is een wrede leraar… Hij geeft eerst het examen en pas daarna de les ! !

macro,canon mpe65,focusrail,focusstack,dof,dieptezicht,depth of field,extreme macro,insect,wants

 

 

En waarom zou een focusstack macro foto niet in zwart wit mogen zijn ?macro,canon mpe65,focusrail,focusstack,dof,dieptezicht,depth of field,extreme macro,insect,wants

14 gedachten over “Het kleine wereldje…

 1. Wantsen…zelf wat privacy wordt hun niet gegund..
  schitterende macro’s van het kleine wereldje..
  bedankt voor je interessante informatie, die wel niet altijd poepsimpel is..
  groeten

  Like

 2. Wow wat heb je dit knap vastgelegd.
  Prachtig om in dze miniwereld te gluren Dirk
  Ik wil dit ook nog eens doen met focus-stacking 🙂
  Groet

  Like

 3. …het straalt niet meteen schoonheid Dirk…maar zulke foto’s maken moet enorm voldoening geven…je moet al heel wat kennis, geduld en materieel hebben, knap Dirk.
  groetjes van rené

  Like

 4. Vooral geduld moet je hiervoor hebben René. Het macro wereldje is altijd het domein van knutselaars geweest , het juiste ‘gerief’ bestaat meestal (nog) niet, dus moet je het zelf maar fabriceren, ineen knutselen… dat is ook heel fijn om te doen. Zelf je eigen gereedschap ontwikkelen is ook een creatief process 😉
  Groetjes van Dirk

  Like

 5. Hoi Dirk,
  werkelijk ene hele mooie en boeiende serie.
  Ik schrok eerst wel ff toen je zei dat je de wantsen had gevangen en “bevroren”!
  Er zijn nl ook veel mensen die dit met vlinders doen en ze verlammen met stikstof zodat ze dan mooie macro’s kunnen maken. Vreselijk vind ik dat. Ik ben van de natuur en dan kan dit echt niet. gelukkig las ik dat je weer vrij liet.
  Ik hou enorm van macrofotografie maar in deze materie die jij hier verteld is dat voor mij abracadabra. Als ik ook eens meer tijd heb zal ik me daar eens in verdiepen.
  Dat fotoprogramma waar je het over hebt is dat alleen in het Engels? Ik had er nog nooit van gehoord. Ikzelf gebruik lightroom.
  Groetjes, Helma

  Like

 6. Knutsel Dirk nieuwe naam mogelijk nog even langs De supermarkt voor een lampje en alles staat er op simpel toch !! Dirk maak me wakker en zeg dat ik wéér eens de bal mis sla !! super beelden man ben effen gaan nadenken (voor mij niet simpel zoals U weet ) sterke beelden hoed of pet af !! Super Grts

  Like

 7. Helma, Zerenestacker of HeliconSoft zijn beiden in het Engels. HeliconSoft is gratis als je in Jpeg (8bit) werkt, maar dan verlies je veel te veel details. De voorkeur is in raw werken, dan heb je 16bit’s kleurdiepte en de kracht om nadien te bewerken. Voor de prijs van een licentie moet je (geldig voor beide programma’s) het zeker niet laten. Ik zei het al, Zerenestacker geniet mijn voorkeur. ’t is nauwkeuriger van detail en heeft echt krachtige fout correctie tools aan boord, dan Helicon (7 maand geleden, nu kan alles al anders zijn, dat weet ik niet). Ik werk verder met ZereneStacker omdat ik de licentie heb :-). In photoshop kan je ook focusstack’s bewerken (maar wel “beperkte” series !). In Lightroom weet ik het niet, nog niet geprobeerd. Als je je ooit aan focusstack waagt, dan zal ik het wel zien op je blogje 🙂 Een goede raad… Begin heel simpel en wees bereid om er veel zelfstudie tijd in te investeren… ’t is boeiend en geeft veel voldoening. Succes !
  Groetjes van Dirk

  Like

 8. Je wordt beloond met het preciisiewerk dat je erin steekt dirk!
  Boeiend om te lezen en prachtig om te zien!
  Groetjes

  Like

Reacties zijn gesloten.