Valentijn winter mijmeringen

Bomen glunderen

 

Bomen glunderen,

bestreeld door warm avondlicht,

voelen ze geen kou

BD_MG_3830.jpg


’t is Valentijn vandaag , aan dat opgeklopt plat commercieel gedoe doe ik nooit mee.
Zal nooit pakjes geven, geen specials vandaag, ’t is een dag zoals een ander…
Maar, mijn lieve muze even in de winterbloemetjes zetten met een senryu … dat moet kunnen vandaag 😉
speciaal voor jou, lieve muze,
mijn ‘romantische’ zwart wit interpretatie van de foto hierboven,
geserveerd met wat eigen senryu woordjes :

Zacht minnekozend

 

In winter dromen

wil ik verdwalen met jou

zacht minnekozend

BD_MG_3831_BW_Highkey.jpg


Wat (droge) uitleg over senryu:

Senryu is een vorm van Japanse dichtkunst over de onvolkomenheid van de mensen, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Daarmee heeft het dezelfde vorm als de haiku, die echter eerder de volkomenheid van de wereld beschrijft.

De senryu is genoemd naar de dichter Karai Hachiemon (1718-1790) die de schrijversnaam Senryu (Waterwilg) gebruikte. De toepasselijkheid van de naam wordt vaak verklaard door te zeggen dat de senryu net is als de wilg: buigzaam, taai en zacht.
Senryu was de reactie van het volk op de haiku van de adel en de geestelijkheid waarin vooral de objectieve puurheid van de natuur gevangen werd. De senryu beschrijft de mens in zijn gewoonheid, zoals die in de haiku niet voorkwamen.
De mens staat centraal met al zijn hebbelijkheden en ontwikkelingen. Religie, politiek, zeden en gewoonten komen vaak onder vuur te liggen door spitse opmerkingen en scherpe observaties. Waar de haiku eerder een intellectuele en cerebrale invulling krijgt, schuwt de senryu het volkse niet. De mens komt open en bloot te staan, vandaar dat ook erotiek een rol speelt. Zelfkennis en sarcasme tonen zich in de woorden. Hoe donker het onderwerp soms ook is, het gedicht oordeelt uiteindelijk niet over de mens. De toon van de senryu is nooit cynisch.

Verschil met Haiku: De senryu heeft de onvolmaakte menselijkheid als onderwerp, in tegenstelling tot de objectief volmaakte natuur als onderwerp van een haiku. De onthulling, zo die er is, is er een van een herkenbare menselijke zwakheid, in tegenstelling tot de perfectie en pracht van de natuur. Wat de vorm betreft zijn de gedichten vrijwel gelijk.
In de Westerse vorm is het verschil kleiner, door de andere wereldbeschouwing in het Westen. Maar hoe klein het verschil in vorm, toch is er een duidelijk verschil in toon.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Senryu  (Wikipedia)

17 gedachten over “Valentijn winter mijmeringen

 1. wat valentijn betreft heb je een medestander Dirk..
  mooie winterse foto’s en die senryu is wel heel bijzonder
  groeten

  Like

 2. bedankt voor de uitleg over senryu, alhoewel ik het in die woorden van jou die onvolmaaktheid toch niet ontdek??? of het zou het woord “verdwalen ” moeten zijn als onderscheid met haiko?? Mooi winterlandschap alvast…hier heeftr het niet gesneeuwd enkel witte bolletjeshagel. Valentijn is iets modern, wij hebben dit ook nooit gevierd en voor mezelf heeft het ook niet echt een betekenis.

  Like

 3. Hier is ’t elke dag een beetje feest, Dirk, als ik me ‘gezond’ voel tenminste… Geen Valentijn dus, wel een letters-in-steen die (toch !) past bij 14 februari, mijn muze dan maar, warme woorden in een koude steen…, zoals zo vaak…
  Lie(f)s.

  Like

 4. Heb je warme woorden in koude steen gelezen…
  wel, ze mogen er wezen …
  ’t leven kabbelt hier zijn gangetje, niet zoals we verwachten, maar we hopen, mijn muze en ik…
  we hopen op zon, veel zon…

  Like

 5. Ik beschouw valentijn zo een beetje als sint Niklaas een dag om naar uit te zien en zonder deel te nemen aan de commerce vind ik dat het wel moet kunnen een dag te kiezen om eens super lief te zijn voor elkaar en te verdwalen in zacht minnekozen.Vergeten we door het jachtige leven niet al te vaak tijd te hebben voor elkaar,wel zet op valentijn, waarom niet, alles eens stil om er alleen voor elkaar te zijn.Ga gewoon eens wandelen in die mooie foto met je vrouw en denk alleen op de wereld te zijn.

  Like

 6. …mijn reactie van gisteren op dit logje, (ik was de eerste) is misschien in aanvaring gekomen met een vreemdsoortig tuig in de ruimte…ik had lof voor je logje Dirk…groetjes van rené

  Like

 7. er vliegen de laatste tijd rare dingen door de ruimte René…
  De problemen bij de Skynet blogs zijn legio, heb ook veel reacties die gewoon verdwijnen …
  Heb dat probleem al aangekaart bij Skynet, veel uitleg krijg je daar niet …
  Toch bedankt René. Groetjes van Dirk

  Like

 8. Daar lijkt het me heerlijk om te wandelen Dirk en te luisteren naar je muze …
  Goede uitleg maar denk niet dat ik dat met zulke mooie woorden kan beschrijven zoals jij dit doet
  Fijn weekend.
  🙂

  Like

 9. Ik zal minder romantisch zijn dan ik dacht want de eerste foto vind ik veel mooier dan de tweede, warmer ondanks de sneeuw 🙂 Interesante uitleg, vooral het verschil tussen haiku en senryu.

  Like

 10. Hoi Dirk,
  ik doe ook niet aan Valentijn, en nooit gedaan ook trouwens.
  Mijn wederhelft gelukkig ook niet!
  Prachtige fot6o’s waarbij de zwart/wit versie de voorkeur heeft.
  Ik had nog nooit van senryu gehoord, maar ik heb dus dan
  toch weer wat geleerd 🙂

  Like

 11. Zo zie je maar, ieder mens heeft zo zijn voorkeuren 😉
  Gelukkig denken en voelen we allemaal iets anders, zo is er een levendige verscheidenheid in het beleven van de dingen. Diversiteit, of hoe noemen ze dat weer ?
  Moesten we allemaal hetzelfde voelen of denken… dàt zou pas een saai boeltje zijn hé, pure horror 😉
  Groetjes van Dirk

  Like

Reacties zijn gesloten.