Macro’s in ’t voorjaar

Stack-fotografie…

‘k heb al verteld dat bij macro fotografie de scherptediepte heel klein is.  Zo was het vroeger quasi onmogelijk om veel scherpte in een macro foto te krijgen. Met de digitale mogelijkheden en de sterke rekenkracht van de huidige rekenmonsters is dit taboe ook weer doorbroken. Waar houd het op ?

Het trukje bestaat erin om verschillende foto’s met steeds een verschoven focuspunt te maken. (De camera op statief is ideaal, want de camera mag absoluut niet bewegen).  Deze foto’s worden dan in het software pakket ingeladen en verwerkt tot 1 foto, mét heel groot scherptediepte.

In photoshop (cs5) doe je dat bijvoorbeeld met edit , auto align om eventuele bewegingen op te vangen en dan met edit , auto blend layers om de stack bewerking uit te voeren. (voor meer info zie je handboek photoshop of google eens op stack foto ofzo).  Er is ook heel goede freeware te verkrijgen, die identiek hetzelfde doet als photoshop. Google eens op ‘DOF , STACK , Freeware’.   CombineZM is bijvoorbeeld zo’n tof gratis progje 🙂

Op internet zijn enorm veel voorbeelden van ‘stack’ fotografie te vinden…  

De geinteresseerden weten weer wat te doen 🙂

 

Een probeersel met vergroting van de DOF. Hier overbrug ik 2cm… (4 foto’s)

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

 

Met dit bladje heb ik +- 3 cm diepte verkregen. Er zijn 7 foto’s ‘verwerkt’ tot 1

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

 

Deze pinnekesdraad is met f2.8 geshoot en 7 foto’s zijn verwerkt. Hoe meer scherptediepte je wil, hoe meer foto’s je moet nemen. Een gewone, niet al te oude pc volstaat al, je moet echt geen superdeluxe computer hebben om deze (intensieve) rekenklus te klaren.

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

12 gedachten over “Macro’s in ’t voorjaar

 1. Drie mooie,eenvoudig,rustig,scherp,teder,je moet geen wereldreis maken om een andere wereld te ontdekken,macro een andere dementie om dingen te bekijken en schoonheid te vinden.Dirk het is de Nikon 70-300 geworden .Claude

  Like

 2. Heel indrukwekkend gedaan hoor Dirk! Je bent niet alleen zeer goed in macrofotografie, maar ook in de bewerking. Echt uitzonderlijk mooie foto’s. Ook heel tof dat je de technische uitleg erbij zet.
  Bedankt voor je lovende commentaar, maar… ik ben echt maar een simpele hobbyist hoor!

  Like

 3. Fantastische macro’s! mooi hoe je dit allemaal brengt en uitlegt, maar toch chinees voor mij!
  Ik ken veel namen van bloemen en planten omdat mijn vader een grote tuin heeft en een wandelende encyclopedie is, zeker als het over natuur is! Dank je wel voor jou intresse!
  groetjes

  Like

 4. ja, ik ken dat wel. Een simpele hobbyist. Maar met foto’s die toevallig buitengewoon in mijn smaakzin vallen 🙂 btw, die verwijzing naar Bresson’s ‘beslissende moment’ is gewoon als voorbeeld bedoeld, niet als vergelijking. Greetz, Dirk

  Like

 5. euhm, das allemaal beetje ingewikkeld voor mij
  maar jij kan er goed weg mee zo te zien
  OT bwa ziek, gewoon mijn gezondheidstoestand die bepaalde dagen serieus afzien is
  je kan er eventueel meer over lezen onder ‘blootgeven’ op m’n blog

  Like

 6. hey ken de truck natuurlijk maar valt toch niet mee vind ik weet niet hoe jji ervaardt
  maar op vlinder en zo wordt toch al snel super moeilijk ,en als je afdruk kan soms zijn dat je vegen heb
  super weer gedaan knap zeg
  juist nog een vraagje statief of losse hand?

  Like

 7. Ken niks van dit soort bewerkingen, maar jij kan er blijkbaar wel goed mee overweg. Vooral die laatste foto van de ‘pinnekesdraad’ vind ik bijzonder knap gedaan !
  Groetje,

  Like

 8. Antony, stack-fotografie , zoals hierboven beschreven doe ik mét statief. Anders is het echt niet te doen (Als ik met Canon werk). Maar met Pentax reflex camera’s kan je wél bracketing doen op focus afstanden. Bij Pentax is het mogelijk om zonder statief (wel een vaste hand hebben, of een zak rijst) een reeks foto’s met verschillende focusafstanden bij elkaar te shooten. Hoe een klein onbekend kamera merk toch wel groot kan zijn 🙂 btw: Canon,Nikon enz kunnen geen auto-bracketing doen op focusafstand, daar moet je het manueel doen én statief gebruiken. Buiten de hardware en software truukjes is het enorm moeilijk, zo niet quasi onmogelijk om van bewegende insecten samengestelde foto’s te maken. Tenzij je superman-fotograaf bent en sneller dan je schaduw kan foto’s shooten 🙂 Greetz, Dirk

  Like

 9. Heel mooi gedaan, de prikkeldraad is fantastisch, ik weet dat macrofotografie niet het gemakkelijkst is maar jij beheerst het perfect. Ik zal nog veel kunnen leren van jouw foto’s. Proficiat Dirk!
  Groeten
  Marleen

  Like

 10. MPE-65 is vrij simpel uit de losse hand ik heb paar weekjes eens gedaan
  moet ze nog stacken via andere programma .dank u voor de fijne uitleg
  groetjes antony

  Like

Reacties zijn gesloten.