Macro’s in ’t voorjaar

Ontdekkingstocht door het grote bos van mos, het mos bos

Met m’n maatje , 100mm macro kon ik echt niet verder in het mos bos doordringen

En ‘k wou meer zien… meer details, wat blijft nog verborgen ?

Tijd voor zwaarder geschut…

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

 

De Canon MP-E 65mm macro-lens is m’n nieuwe maatje. Die rakker begint waar alle andere macro maatjes opgeven. Een ‘gewone’ macro is 1:1, de MP-E begint bij 1:1 en gaat tot 5:1 (had ik enkele blogdagjes geleden al eens verteld).

Dus, dezelfde mosjes in het mosbos, geshoot met de MP-E op 3:1 verhouding. ’t is supermoeilijk, je ziet bijna niets meer door je zoeker of als je Live View instelt door je viewer. ’t scherpstellen is niet echt simpel, ’t is zelfs moeilijk, omdat de DOF hier amper 2/10mm is. Maar moeilijk kennen we niet, we spreken van een uitdaging…opgeven is zeker geen optie… ik wil weten hoe de wereld er op 3:1x groter uitziet, en van heel kortbij !

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

 

en we stoppen niet, hier zit ik op 5:1, de grens van de MP-E. De lens dichtgeschroefd op f16 om ietwat DOF over te houden. 1/10mm speelruimte heb ik hier nog over!  Een vaste hand is dus absoluut nodig. Een macroslede kon ik hier niet gebruiken omdat ik zo extreem laag bij de grond zat. Mijn vrouw dacht dat ik zot werd, zo’n toeren moest ik uithalen voor dit plaatje te shooten Tong uitsteken. Een mos-plantje met een of andere plantaardige parasiet erin vergroeid… Als ik nog kleiner wil gaan, moet ik een balg gebruiken… maar dan koop ik liever een microscoop, da’s gemakkelijker :-). enfin, dit plaatje is bijlange nog niet goed naar mijn goesting, maar het is de ‘beste’ uit een reeks van 100 mislukte foto’s… ‘k mag dus nog flink oefenen om op dit supermacro gebied vlijmscherpe foto’s uit de mouw te schudden.

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

11 gedachten over “Macro’s in ’t voorjaar

 1. Kan me best voorstellen dat je vrouw dat dacht -:)
  Dat is wel een hele kunst hoor, straks kijk je nog binnen in de bloemen moest je kunnen…
  Knap werk!

  Like

 2. …hier zou ik nooit durven aan denken Dirk, dit is knap werk hoor…voor dat andere rustwerk ben ik wel te vinden…groetjes van rené

  Like

 3. Ik durf er niet aan denken zo stop ik mij weg te moeilijk te duur zo’n lens mijn vrouw te moeilijk ’t is wel genoeg He
  Kortom te moeilijk voor mij denk ik
  Macrogroeten !!Ps Kan niet meer plat op mijn buik Haha

  Like

 4. hey ik wil je altijd wel tips geven he dat weet je heb je vragen stel ze
  stel je al onmiddellijk de vraag ,heb je flits ?
  mpe-65 zonder flits is heel moeilijk ,.
  ik heb nog de sigma ring goed tot 3.maal dan stop ook daar weer om
  nu de mr 24 canon kei goed
  veder vindt ik heel mooi geworden echt prachtig zeg
  mos van dicht bij
  moet maar durven zien
  en ape kuren ken ik
  groetjes antony
  ps ik heb de link bezien lijk me leuk forum maar de tijd ontbreekt
  allee de kom de 3 maanden niet

  Like

 5. Prachtige macro!s Dirk met deskundige uitleg! Jij vroeg me om wat dieper in de macro toe te leggen, maar ik heb daar het materiaal niet voor, ik denk dat ik al tot het uiterste ga met mijn bridgetoestel, alhoewel ik veel bijgeleerd heb door steeds handmatig in te stellen. Een reflextoestel met bijbehorende lenzen heb ik momenteel de middelen niet voor!
  groetjes

  Like

 6. Dominic, je zou echt versteld staan hoever je met een ‘bridge’ of een ‘compact’ kan gaan. Dankzij de kleinere sensor heb je een veel grote scherptediepte dan bij een reflex, je kan ook veel korter bij komen dan een reflex. ‘k heb al schitterende macro foto’s gezien , geshoot met een ‘simpel compaktje’. Natuurlijk zijn er aan alles fysieke grenzen, maar met jouw camera zit er zeker nog veel rek in. Dat zien we weldra wel, daar ben ik zeker van. Groetjes, Dirk

  Like

 7. hoi dirk,
  jawel macro vraagt een vaste hand hé en statief, ze worden uiteindelijk wel scherp daar wil ik in geloven 🙂

  Like

 8. oefen nog maar veel dirk dan komen nog veel prachtige foto’s bij om te bewonderen. van macro opnames en lenzen ken ik niks , maar vind het hier wel heel mooi bij jou zo alles net iets groter te kunnen bewonderen.

  Like

 9. Wel, in ieder geval is het resultaat indrukwekkend. Qua compositie is de eerste foto echt knap, heel ritmisch. En de kleuren zijn heel mooi weergegeven.
  Laat ons maar van meer macrofoto’s genieten!

  Like

Reacties zijn gesloten.