Macro’s in ’t voorjaar

Lente time is party-time voor de macro liefhebbers

enfin ja, heel het jaar door is het wel party time Stoer

maar die eerste zon geeft toch dat tikkeltje meer energie en fotozin aan ’t leven

de kevertjes die wakker worden uit hun winterslaap bijvoorbeeld

ze vragen erom om geshoot te worden !

Macro is vooral spelen met de DOF (Depth of field, ofterwel scherptediepte in het Vlaamsch). De DOF op dat kleine macro niveau is uiterst klein, van enkele mm tot amper 1 of 2/10 mm als je extreem ver gaat verlengen. Autofocus en allerlei handige spullen die het leven aangenaam maken, vergeet het maar. Bij macro fotografie staat meestal de hele handel op manueel, zelfs de focus op je lens staat op manueel. Je diafragma opening en bijbehorende sluitertijd “bereken” je zelf. Proefondervindelijk wordt de macrofotograaf redelijk snel bedreven in het bepalen van de sluitertijd bij zus of zo’n diafragma opening, om de belichting zo zuiver mogelijk te krijgen (ttz: zoals de fotograaf het wil… niet de automaat in je fototoestel).

hier bijvoorbeeld,heb ik een “punt” lichtmeting gemaakt op het bladgroen, iso 400, 1/400ste sec belicht bij f5,6, focus op ’t oog van het bovenste kevertje. Het licht wat bijgestuurd dmv een stukje piepschuim en een wasspeld. (selfmade reflector)

een tip… ’t licht meten op bladgroen (ook gras enzo) levert meestal een acuraat 18% grijsbeeld op, zo staat je witbalans redelijk perfect, en hoef je nadien niet te sleutelen aan de witbalans.

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

 

Wat ik zo boeiend vind aan macrofotografie is de creativiteit die nodig is om bepaalde moeilijkheden op te lossen. Technische (basis) kennis van je toestel,diafragma,sluitertijd,lichtmeting,iso, enz moet je wel wat kennen (je moet zeker geen expert zijn !), de rest is gewoon pure fun en ’t plezier van ontdekken en uitproberen.

zelfde foto-standpunt als boven, zelfde instellingen, maar de focus gelegd op het onderste gekantelde kevertje.

macro, canon5dmk2, tuin, insecten, natuur, voorjaar, lente

6 gedachten over “Macro’s in ’t voorjaar

 1. Mooi wat je weer laat zien dirk, twee verschillende scherptepunten! klasse man!
  RE; Met Vanessa gaat het goed!
  groetjes

  Like

 2. …als ik je zo bezig ‘hoor’ Dirk ben jij een echte prof…hoe ‘beweeg’ je deze diertjes om stil te zitten, mooie opnamen toch maar weer, daar geniet ik van.
  groetjes van rené

  Like

 3. René, een insectenfluisteraar ben ik niet :-), ’t is gewoon een kwestie van geduld, veel geduld en ruimschoots de tijd nemen voor je foto’s, meer is het niet. Je moet er ook tegen kunnen dat je urenlang bezig bent voor die ene foto en dat alles toch nog mislukt… volgende keer beter moet je dan denken. en btw, een prof ben ik zeker niet hoor, bijlange na niet

  Like

Reacties zijn gesloten.